Glifosatul afectează grav sănătatea şobolanilor (studiu)

Glifosatul
Glifosatul (slowfood.com)

Expunerea la glifosat, erbicidul produs de Monsanto care este adesea acuzat de posibile consecinţe negative asupra sănătăţii, afectează şobolanii, iar efectele se întind pe trei generaţii, potrivit studiului realizat de Washington State University (WSU), publicat de revista Science Reports.

Cercetătorii au expus femele şobolani gravide la o doză egală cu jumătate din minimul considerat inofensiv. Prima generaţie născută nu a prezentat probleme de sănătate, dar la a doua s-a văzut o "creştere dramatică" a unor patologii la testicule, ovare, glande mamare şi de asemenea obezitate. Mai mult, în cazul masculilor de a treia generaţie, cercetătorii au observat o creştere de 30% a bolilor de prostată, în timp ce 40% din femelele din a treia generaţie au prezentat o creştere a bolilor renale. O treime din mamele din a doua generaţie au suferit avorturi spontane şi 40% dintre şobolanii din a treia generaţie au devenit obezi.

"Fenomenul se numeşte 'toxicologie generaţională', explică Michael Skinner, unul dintre autorii studiului - şi a fost observat deja la substanţe cum ar fi fungicidele, pesticidele, componente din materiale plastice cum ar fi bisfenol A, repelente pentru insecte şi erbicidul atrazine. Cauza: schimbările epigenetice care 'dezactivează şi activează' genele".

Articol ştiinţific de referinţă: Assessment of Glyphosate Induced Epigenetic Transgenerational Inheritance of Pathologies and Sperm Epimutations: Generational Toxicology

Mai multe informaţii: Glyphosate Causes Serious Multi-Generational Health Damage to Rats – New WSU Research