Veşti proaste: Bayer pe cale să obţină aprobarea UE pentru achiziţionarea Monsanto cu 62,5 miliarde USD

Logo-ul companiei germane Bayer
Logo-ul companiei germane Bayer (Getty Images)

Producătorul german de medicamente şi substanţe chimice pentru culturi agricole Bayer este pe cale să obţină o aprobare condiţionată din partea Uniunii Europene pentru oferta sa de 62,5 miliarde de dolari pentru achiziţionrea controversatei companii Monsanto, numărul 1 mondial în domeniul seminţelor agricole, au declarat miercuri două persoane familiare cu această problemă, potrivit unui articol publicat de Reuters.

Prin fuziune, se va crea cel mai mare grup integrat, care va acoperi peste un sfert din piaţa globală a seminţelor agricole şi pesticidelor şi ar limita numărul companiilor care vând erbicide şi seminţe de legume în Europa.

Schimbarea tiparelor vremii, competiţia existentă în exporturile de grâne şi slăbirea producţiei agricole în cadrul economiei globale au generat întărirea poziţiei jucătorilor majori ai lumii, lucru care a atras proteste din partea grupurilor de mediu şi a fermierilor, care sunt îngrijoraţi de reducere puterii lor pe piaţă.

Compania va oferi de asemenea gigantului german BASF o licenţă pentru datele sale digitale privind sectorul agricol, şi aparent BASF va avea acces exclusiv, deoarece Bayer nu a oferit altor rivali sarcina legală de a acorda licenţă, a declarat pentru Reuters o persoană familiară cu subiectul.

Anterior, în cursul zilei de miercuri, Bayer declarase că oferă, în cadrul unei anchete antitrust, concesii suplimentare autorităţilor europene de reglementare în privinţa ofertei sale de 63,5 miliarde de dolari pentru preluarea rivalului american "Monsanto" Co.

Comisia Europeană, care este aşteptată să anunţe decizia cu privire la acord înaintea termenului său limită din 5 aprilie, a refuzat să facă comentarii.

Bayer a refuzat să comenteze afirmaţiile făcute de persoanele familiare cu aceste informaţii, precizând că se află într-un dialog constructiv cu agenţia UE de monitorizare a concurenţei. Compania a adăugat că procesul de reglementare din Europa este mult mai avansat decât cel din SUA, unde acordul are nevoie de asemenea de o aprobare.

Fuziunea dintre Bayer şi Monsanto a declanşat critici din partea ecologiştilor şi a unor grupuri de fermieri care sunt îngrijoraţi de puterea pe care o vor deţine cei doi giganţi pe piaţă şi avantajul pe care îl vor avea în ceea ce priveşte datele digitale privind sectorul agricol.

Unii opozanţi ai fuziunii Bayer-Monsanto s-au întâlnit marţi cu Margrethe Vestager, comisarul pentru concurenţă europeană, care a primit pe email o petiţe cu peste 50.000 de semnături şi peste 5.000 de scrisori care se opun fuziunii, însă temerile lor nu au dispărut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură