Germania expulzează doi ruşi implicaţi în asasinarea unui georgian în Berlin

Heiko Maas
Heiko Maas (Epoch Times România)

Germania a expulzat doi angajaţi ai Ambasadei Rusiei din Berlin în semn de protest pentru o presupusă lipsă de cooperare a Moscovei într-o anchetă privind uciderea unui bărbat din Georgia la Berlin, dosar în care procurorii suspectează implicarea rusă sau cecenă.

Rusia, care neagă orice implicare, a răspuns rapid, spunând că va riposta pentru ceea ce a numit mişcarea „neprietenoasă” a Germaniei.

Decizia Berlinului marchează o escaladare a tensiunilor deja mari între Rusia pe de o parte şi Germania şi alte ţări occidentale pe cealaltă parte.

Rusia este acuzată tot mai des de asasinate în ţările occidentale, mai ales după otrăvirea anul trecut a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia pe pământ britanic.

„Cu această măsură, guvernul german reacţionează la (faptul că) autorităţile ruseşti nu au cooperat suficient pentru investigaţiile privind uciderea lui Tornike K. într-un parc din Berlin”, a declarat miercuri ministerul german de Externe.

Victima, cunoscută şi sub numele de Zelimkhan Kangoşvili, a fost împuşcată de două ori în cap într-un parc din Berlin în august, în timp ce se îndrepta spre o moschee.

Kangoşvili luptase alături de separatiştii anti-Kremlin din Cecenia.

Procurorii au afirmat că există suficiente motive care să indice faptul că uciderea a fost ordonată fie de statul rus, fie de autorităţile cecene, care sunt sprijinite de Kremlin.

Ministerul de Externe al Rusiei a răspuns dur. „Considerăm declaraţiile Germaniei legate de expulzarea a doi angajaţi ai Ambasadei Ruse la Berlin ca nefondate şi neprietenoase. Vom fi obligaţi să luăm o serie de măsuri reciproce”, au declarat agenţiile ruse de ştiri citând ministerul.

Kremlinul negase anterior orice implicare a guvernului rus în crimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe