Geoană dezlănţuit: V. Ponta nu mai este un om politic în viaţă, e o hologramă, un bolovan care atârnă de PSD

Mircea Geoana
Mircea Geoana (Epoch Times România)

Recent exclus din PSD, fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, nu a terminat de reglat conturile cu Victor Ponta, pe care îl consideră direct responsabil de eliminarea sa din partid. Luni seară, prezent în platoul Realitatea Tv, Geoană a aruncat vorbe grele - Ponta este "inamicul numărul unu în România", "un bolovan care atârnă de şansele de reinventare ale PSD", care "ţine prizonier" partidul şi viitorul acestuia, iar dacă va continua să "se agaţe" de putere va provoca un dezastru la alegerile din 2016.

"Niciodată nimeni în politica românească nu a mers atât de jos la atacul personal. Unde să te duci mai jos de asta? Şi atunci cum crede cineva că actualul preşedinte va putea să conlucreze cu actualul premier, lovit de tren? El este o hologramă, nu mai este un om politic în viaţă. Ţine prizonier PSD şi viitorul acestui partid", a precizat Mircea Geoană.

Fostul ministru a subliniat că, pentru interesul pe termen scurt şi mediu al PSD, partidul trebuie să ţină guvernarea, însă a avertizat că agăţarea lui Ponta de guvernare se va reflecta negativ la nivelul sondajelor, astfel că acesta ar trebui înlocuit cu un alt prim-ministru.

"O spun cu toată seriozitatea, în acest moment, există posibilitatea unui alt prim-ministru cu aceeaşi majoritate (...) Problema de fond e Victor Ponta, el este inamicul numărul unu, astăzi, în România (...) În clipa de faţă, mă tem că agăţarea lui Ponta de guvernare ne va duce în sondaje în jos, dacă nu suntem atenţi, vom fi atât de jos, încât la locale ne vom rupe coloana vertebrală, care sunt aleşii locali ai PSD. Acum nu mai discută nimeni în partid. Le e frică să vorbească. Toată lumea ştie că Ponta e un bolovan care atârnă de şansele de reinventare ale PSD", a susţinut Mircea Geoană.

În contextul alegerilor locale şi parlamentare din 2016, fostul lider PSD a opinat că, dacă PSD vrea să aibă o şansă, trebuie să scape de Victor Ponta pentru că "atrage atât de multă energie negativă".

"Problema pe care PSD o are astăzi, pentru prima dată în 25 de ani, PSD se află şi datorită calendarului electoral foarte strâns, alegeri locale şi parlamentare în 2016, în cea mai cumplită încercare din existenţa noastră. Schimbarea lui Ponta şi a lui Dragnea e obligatorie. În momentul în care ai o înfrângere catastrofală, este un minim gest de igienă democratică şi este un instinct de supravieţuire.

Niciodată nemulţumirea şi votul negativ la adresa candidatului PSD nu a fost mai mare decât împotriva lui Ponta, furia opiniei publice împotriva lui Ponta e uriaşă. Din punct de vedere strict politic şi al interesului PSD, dacă vrem să avem o şansă în 2016, dacă rămânem la guvernare, trebuie să rămânem fără cel care atrage atât de multă energie negativă. Victor Ponta nu este din filmul ăsta. Cu cât stă mai mult, cu atât pornirea împotriva PSD va creşte. PSD nu a fost niciodată atât de violent contestat de către cineva şi cauza principală este rămânerea la conducerea guvernului a lui Victor Ponta", a mai precizat Mircea Geoană.

Totodată, recent exclusul lider PSD a afirmat că principalii responsabili pentru o catastrofă electorală, respectiv Dragnea, Ponta, şi Sebastian Ghiţă, trebuie să facă un pas în spate nu să se agaţe de putere prin metode nedemocratice.

"Astăzi ce se pregăteşte să facă Ponta cu Dragnea şi cu Ghiţă, dacă se vor agăţa şi vor reuşi, prin metode nedemocratice să rămână la conducerea PSD, vor face un partid de cadru, micuţ. Mă uit la colegii mei din nivelul doi şi trei. Cei din nivelul unu e clar că sunt prinşi la guvernare, dar oamenii autentici din PSD, care nu au interese legate de guvernare imediată, ei ştiu că, în clipa de faţă, a cere, a determina ca Dragnea, Ponta, Ghiţă, care sunt principalii responsabili pentru o catastrofă electorală, trebuie să facă un pas în spate, ei au un instinct de supravieţuire a partidului. Ceilalţi au un instinct de sinucigaş", a adăugat senatorul.