Zvonurile privind cumpărarea navelor Mistral de către China ar putea îngrijora SUA


Cele două nave port-elicopter din clasa Mistral, Sevastopol (st) şi Vladivostok, sunt văzute pe şantierul STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, Franţa, 23 decembrie 2014.
Cele două nave port-elicopter din clasa Mistral, Sevastopol (st) şi Vladivostok, sunt văzute pe şantierul STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, Franţa, 23 decembrie 2014. (Captură Foto)

Statele Unite cu siguranţă vor fi alertate de zvonurile încă neconfirmate că Beijing-ul ar putea cumpăra cele două nave din clasa Mistral pe care Franţa le-a construit pentru Rusia, conform publicaţiei The Diplomat.

Cumpărarea navelor de luptă are sens, a notat publicaţia. “China dispune atât de scenarii de utilizare cât şi de infrastructura militară necesară pentru a folosi eficient aceste nave.”

Chiar dacă Beijing-ul este interesat de cumpărarea navelor, această vânzare nu este un lucru uşor de realizat. În primul rând, membrii Uniunii Europene sunt limitaţi să vândă Chinei arme datorită unui embargou militar impus de UE asupra Beijing-ului în 1989, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Totuşi, embargoul nu este aplicat cu stricteţe şi este deschis interpretării. Ca urmare, China se bucură de acces limitat la tehnologiile şi armele europene, incluzând avioane şi nave de luptă, muniţie etc.

Dar acesta nu ar fi singurul impediment. Franţa nu poate vinde portelicopterele oricui fără permisiunea explicită a Rusiei, Parisului aducându-i-se în repetate rânduri la cunoştinţă acest lucru – cel puţin cât timp ambele tabere nu ajung la un acord asupra viitorului contractului în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Dar pe moment situaţia este încă nesigură.

Vânzarea celor două nave Mistral, Vladivostok şi Sevastopol, unei a treia părţi este o opţiune pe care autorităţile franceze o iau în considerare, a declarat Gilles Le Breton, membru al Parlamentului European din partea Frontului Naţional, pentru Sputnik. Dar el a adăugat că nu există niciun motiv pentru a preda navele Rusiei.

Livrările au fost suspendate la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a fost acuzată de implicare directă în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Kremlinul a negat în repetate rânduri aceste acuzaţii. Dar sâmbătă, 16 mai, Ucraina a capturat doi luptători ruşi care ulterior au mărturisit că sunt soldaţi activi în armata rusă şi se află în misiune pe teritoriul din estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.