Fraţii Micula se fac stăpâni pe încasările ROMATSA
alte articole
Într-un comunicat de presă transmis vineri, compania ce asigura controlul traficului aerian în România anunţa că în cursul acestei săptămâni a fost notificată de către organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian:
”Această executare silită vizează banii colectaţi de Eurocontrol în favoarea ROMATSA, în urma prestării de navigaţie aeriană. Actul de executare silită face trimitere la sume reclamate de familia Micula de la statul român. ROMATSA nu are nicio calitate în litigiul dintre statul român şi familia Micula, responsabilitatea rezolvării acestui litigiu fiind a Ministerului Finanţelor Publice din România. Ca urmare, ROMATSA a decis să se apere în instanţele belgiene pentru suspendarea/blocarea respectivei popriri, pentru a nu afecta operaţiunile curente şi angajamentele companiei”, se precizează în comunicat.
Potrivit directorului general interimar al ROMATSA, s-a pus poprire pe conturile Eurocontrol pentru banii cuveniţi ROMATSA, conturile companiei româneşti nefiind blocate.
Directorul regiei a mai precizat că ROMATSA a trimis deja la Bruxelles o echipă de specialişti care negociază un contract de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţele belgiene pentru a ridica această poprire.
Totodată, Ministerul Finanţelor Publice a precizat, la rândul său, printr-un comunicat, că ROMATSA nu a avut şi nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român.
Reamintim că fraţii Micula au intentat proces statului român în anul 2005 la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice. Cei doi afacerişti au reclamat decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.
Prevalându-se de faptul că au şi cetăţenie suedeză, Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, au reclamat la data deschiderii procesului că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.
Conform ejurnalul.ro, în momentul în care fraţii Micula au luat decizia să dea în judecată statul, Grupul European Drinks avea 17.000 de miliarde de lei datorie la stat (echivalentul a 477 milioane de euro), datorii acumulate prin neplata taxelor, impozitelor şi a TVA-ului.
În momentul în care Inspectorii Direcţiei Finanţelor Publice Bihor au venit să ia la puricat actele firmelor grupului, fraţii Micula au publicat într-un săptămânal deţinut de Dan Voiculescu vestea că dau în judecată, la Banca Mondială, statul român şi că cer câteva sute de milioane de euro despăgubiri. Ulterior, au trimis şi la Ministerul de Finanţe o înştiinţare în acest sens.
La opt ani de la intentarea procesului, fraţii Ioan şi Viorel Micula au câştigat, în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei, urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.
Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a informat autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit 76 de milioane de euro din despăgubiri prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA.
Comisia a avertizat la 1 aprilie că ar putea emite un ordin de suspendare a plăţii despăgubirilor, pentru a se asigura că nu vor fi acordate noi ajutoare de stat. Pe 26 mai 2014, CE a informat autorităţile noastre că a decis emiterea ordinului de suspendare, obligând România să suspende orice acţiune care ar putea duce la plata restului depăgubirilor, pe motiv că acestea ar reprezenta ajutor ilegal de stat, până la o decizie finală a compatibilităţii acelui ajutor de stat cu piaţa internă.
De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a dispus în 25 februarie 2015, printr-o decizie definitivă, suspendarea executării silite a deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington, potrivit căreia, fraţii Micula, proprietarii European Food, trebuie să primească despăgubiri de la statul român.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.