România somată să renunţe la tratatele bilaterale, inclusiv la tratatul care i-a favorizat pe fraţii Micula

Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Comisia Europeană a solicitat României, Austriei, Olandei, Slovaciei şi Suediei să rezilieze tratatele bilaterale de investiţii intra-UE. Potrivit unui comunicat remis de instituţie, CE a trimis deja celor 5 ţări o notificare oficială de întârziere în îndeplinirea obligaţiilor de stat membru.

Scrisoarea de punere în întârziere este prima etapă a unei proceduri de neîndeplinire a obligaţiilor de stat membru (infringement) şi survine discuţiilor anterioare avute pe această temă, discuţii soldate fără rezultate concrete.

Comisia solicită, în acelaşi timp, celorlalte 21 de state membre ce mai au astfel de tratate bilaterale de investiţii în vigoare să furnizeze informaţii şi să deschidă un dialog administrativ pe această temă. Doar două state membre – Irlanda şi Italia – şi-au reziliat deja toate tratatele bilaterale, în 2012 şi respectiv 2013, arată CE.

Marea majoritate a tratatelor bilaterale au fost încheiate în anii '90, între statele membre UE de la vremea respectivă şi viitoarele state membre. Scopul lor era de a încuraja investiţiile prin oferirea de garanţii reciproce contra riscurilor politice ce le-ar putea afecta. Din momentul aderării, astfel de tratate bilaterale nu mai sunt însă necesare, pe motiv că toate statele membre se supun aceloraşi norme privind piaţa internă. În plus, conferirea de drepturi la nivel bilateral poate fi considerată drept discriminare pe baza de naţionalitate şi este incompatibilă cu legislaţia europeană, arată CE.

Tratatul bilateral România-Suedia

În cazul României, tratatul cu Suedia a permis fraţilor Micula să dea statul român în judecată la Curtea de Arbitraj din Washington. Fraţii Micula au reclamat întreruperea unor stimulente fiscale acordate de statul român fabricilor lor de răcoritoare, în baza Tratatului bilateral pentru investiţii între Suedia şi România, din anul 2003.

Instanţa arbitrală a obligat România să le acorde celor doi oameni de afaceri despăgubiri de zeci de milioane de euro. În decembrie 2014, Ioan şi Viorel Micula au pus sechestru pe acţiunile statului român la Petrom, în contul unei datorii de 82 de milioane de euro pe care trebuia să o primească.

România a fost ameninţată de Comisia Europeană cu sancţiuni dacă îşi plăteşte datoria către cei doi Micula, arata HotNews. Acum, noua decizie a Comisiei Europene privind renunţarea la tratatele bilaterale presează România şi Suedia să se aşeze la masa de negociere pentru rediscutarea tratatului care i-a favorizat pe fraţii Micula.

Statele membre somate de CE să rezilieze contractele bilaterale au la dispoziţie 2 luni pentru a răspunde scrisorii de punere în întârziere.

În prima parte a lunii octombrie, Comisia Europeană va organiza o reuniune cu toate statele membre pentru a furniza asistenţa necesară rezilierii tuturor tratatelor bilaterale de investiţii intra-UE într-o manieră coordonată. De asemenea, Comisia intenţionează să discute cu toate părţile interesate modalităţile de îmbunătăţire a protecţiei investitorilor pe piaţa unică, mai precizează CE

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne