Fraţii Micula au blocat o parte din conturile Ministerului Finanţelor

Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov (facebook.com)

Proprietarii grupului de companii European Drinks, oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, au instituit sechestru pe o parte din conturile Ministerului de Finanţe în încercarea de a-şi recupera cele peste 82 de milioane de euro pe care statul român le datorează potrivit unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Washington, informează economica.net.

Cei doi fraţi au declarat, pentru publicaţia citată, că unele conturi ale statului sunt blocate, însă sarcina se dovedeşte a fi una extrem de dificilă.

"Încercăm să executăm anumite conturi, dar Finanţele îşi mută banii dintr-un cont în altul. Pe unele avem titlu executoriu (...) Am ajuns în situaţia aceasta pentru că nu avem altă cale de ieşire.. Nu suntem procesomani. Am dorit să rezolvăm problema pe cale amiabilă, de-a lungul anilor am trimis zeci de scrisori (către - Guvern n.r), dar nu i-a interesat", a precizat Ioan Micula.

Amintim că procesul a fost intentat în 2005, statul român fiind acuzat de patronii European Drinks că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România, autorităţile române luând decizia de a elimina unele facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.

În 2013, Curtea de Arbitraj de la Washington a decis ca statul român trebuie să le plătească celor doi oameni de afaceri aproximativ 82 de milioane de euro (în jur de 370 milioane de lei). La vremea respectivă, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice susţineau că statul intenţionează compensarea sumei respective cu datoriile la buget pe care le are firma deţinută de cei doi fraţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne