Franţa va trimite portavionul Charles de Gaulle în lupta contra Statului Islamic


Portavionul francez Charles de Gaulle.
Portavionul francez Charles de Gaulle. (Captură Foto)

Portavionul francez Charles de Gaulle şi flota sa vor fi trimise în Golf pentru a susţine operaţiunile împotriva grupului jihadist Statul Islamic, a raportat marţi un website specializat în ştiri militare.

Trimiterea grupului de nave va fi anunţată în 14 ianuarie de preşedintele francez Francois Hollande, în cadrul discursului său de Anul Nou adresat forţelor armate aflate la bordul portavionului, conform site-ului “Mer et Marine”.

Palatul Elysee a confirmat pentru AFP că portavionul va călători spre Golf în drumul său spre India, unde va lua parte la exerciţii militare la mijlocul lunii aprilie.

Conform site-ului Mer et Marine, portavionul francez va călători spre Golf împreună cu flota sa aeriană şi maritimă, incluzând avioane de luptă Rafale şi Super Etendard şi un submarin de atac, pentru a participa la campania de bombardare condusă de SUA împotriva forţelor Statului Islamic din Irak.

În prezent, Franţa are 9 avioane de luptă Rafale şi 6 avioane de luptă Mirage implicate în campania condusă de SUA – avioanele fiind staţionate în Emiratele Arabe Unite şi în Iordania – ca parte a operaţiunii Chammal ce a fost lansată în septembrie 2014. Pe lângă avioanele Rafale şi Mirage, mai sunt folosite un avion de aprovizionare C135, un avion E-3F de supraveghere şi control şi un avion Atlantique 2 pentru patrulare maritimă.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat la începutul lunii decembrie că avioanele franceze au desfăşurat între 120 şi 130 de misiuni, în special operaţiuni pentru strângere de informaţii.