Sclave sexuale ale jihadiştilor, femeile yazidi sunt împinse spre sinucidere (Amnesty Internaţional)

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Tinerele femei yazidi, care au fost forţate să devină sclave sexuale de gruparea Statul Islamic (SI), aleg să-şi pună capăt zilelor, pentru a nu mai îndura aceste agresiuni, arată Amnesty Internaţional marţi, într-un comunicat, informează AFP.

Comunitatea yazidi a devenit victima multiplelor atacuri din partea jihadiştilor SI, care au pus stăpânire, anul acesta, pe largi teritorii din nordul Irakului, inclusiv asupra regiunii Sinjar, populată de această minoritate kurdofonă, considerată 'eretică' de gruparea extremistă sunită.

Omorurile, torturile, violurile şi răpirile comise de SI asupra reprezentanţilor comunităţii yazidi relevă o epurare etnică, subliniază organizaţia neguvernamentală.

'Sute sau poate chiar mii' de femei au fost căsătorite cu forţa, vândute sau oferite de SI unor combatanţi sau simpatizanţi. 'Numeroase dintre aceste sclave sexuale sunt copii, fete de 14-15 ani sau chiar mai tinere', explică Donattela Rovera, responsabilă a Amnesty Internaţional, care a intervievat peste 40 de foste captive în Irak.

Una dintre ele, Jilan, de 19 ani, s-a sinucis după ce a fost violată, potrivit mărturiei fratelui său făcută organizaţiei. 'Într-o zi, ni s-au dat haine ce păreau costume de dansatoare şi ni s-a spus să ne spălăm înainte de a le îmbrăca. Jilan s-a omorât în baie. Şi-a tăiat venele la încheietura mâinilor şi s-a spânzurat. Era foarte frumoasă. Cred că ea ştia că va fi dată unui bărbat şi de aceea s-a ucis', povesteşte una dintre fetele deţinute împreună cu Jilan.

O altă captivă a povestit pentru Amnesty Internaţional cum ea şi sora ei au decis să se sinucidă în timpul nopţii, pentru a scăpa de o căsătorie forţată, dar că alte două femei, trezite de zgomote, le-au împiedicat. 'Ne-am legat câte o eşarfă în jurul gâtului şi fiecare a tras de eşarfa celeilalte pe cât de tare a putut, până când mi-am pierdut cunoştinţa', a povestit Wafa, de 27 ani.

Jihadiştii SI 'ne-au distrus vieţile', spune şi Randa, de 16 ani, capturată împreună cu familia să şi violată de un bărbat de două ori mai în vârstă. 'Este atât de dureros ceea ce ne-au făcut, mie şi familiei mele', declară Randa.

Potrivit Donattelei Rovera, 'consecinţele fizice şi psihologice ale îngrozitoarelor suferinţe pe care le-au suferit aceste femei sunt catastrofale'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe