Libia: Extremiştii urmăresc să captureze resursele petroliere

Lupte în Libia, Benghazi, 23 decembrie 2014.
Lupte în Libia, Benghazi, 23 decembrie 2014. (Abdullah Doma/AFP/Getty Images)

Ministrul libian de externe a declarat duminică că grupurile extremiste îşi intensifică eforturile pentru a captura resursele petroliere ale ţării, după ce un atac asupra terminalelor din est au dus la explozia mai multor bazine de depozitare.

Mohamed Dayri, adresându-se din Cairo, a declarat că atacul a fost desfăşurat de miliţiile din oraşul vestic Misrata, sunt loiale guvernului rebel din Tripoli, care este susţinut de islamişti. El a declarat că grupurile extremiste s-au alăturat atacului, care a dus la închiderea forţată a celui mai mare terminal de livrare al ţării.

Un oficial al corporaţiei petroliere, Mohammed al-Harari, a declarat sâmbătă că 850.000 de barili de petrol s-au pierdut datorită incendiului care a cuprins cinci bazine de depozitare.

Luptele au izbucnit în jurul celui mai mare terminal petrolier libian Sidra, care în prezent se află sub controlul miliţiilor anti-islamiste aliate cu guvernul libian recunoscut pe plan internaţional şi care îşi are sediul în oraşul estic Tobruk. Guvernul din Tripoli a promis la începutul lunii că va “elibera” Sidra.

Dayri, ministru de externe pentru guvernul din Tobruk, a spus că extremiştii, dintre care unii au jurat loialitate grupului Statul Islamic, şi-au extins prezenţa în Libia, inclusiv în capitala ţării.

“Noi, libienii, suntem îngrijoraţi. Dar lumea arabă şi comunitatea internaţională ar trebui de asemenea să fie îngrijorate de dorinţa acestor grupuri teroriste extremiste de a captura resursele petroliere ale ţării şi a veniturilor generate de acestea. Aceasta este o chestiune periculoasă”, a spus Dayri.

O serie de discuţii sprijinite de ONU între guvernele rivale sunt programate să aibă loc în 5 ianuarie 2015. De asemenea, Misiunea ONU de Asistenţă în Libia a condamnat atacurile aeriene din Misrata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe