Franţa îndeamnă la sprijin internaţional pentru opoziţia siriană

Epoch Times România
29.01.2013

Franţa a îndemnat naţiunile occidentale şi arabe reunite luni la Paris să îşi ţină promisiunile de susţinere a opoziţiei din Siria, avertizând că eşecul de a face acest lucru ar ajuta extremiştii islamişti, potrivit unui raport VOA.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a spus reprezentanţilor din 50 de ţări reuniţi în capitala franceză că au responsabilitatea de a sprijini cu fermitate coaliţia de opoziţie. În caz contrar, el a avertizat că există posibilitatea ca luptătorii extremişti din Siria să câştige teren. El a declarat că nu poate permite comunitatea internaţională ca o revoltă paşnică să degenereze într-un conflict între miliţii.

De la înfiinţarea sa în noiembrie, coaliţia opoziţiei siriene a câştigat sprijinul a peste 100 de ţări. Dar nu toate şi-au respectat promisiunile privind asistenţa, promisiuni făcute la o reuniune luna trecută din Marrakesh.

Preocupările legate de influenţa tot mai mare a islamiştilor din Siria au fost evidenţiate luni, când un grup cu legături Al-Qaeda, Jabhat Al-Nusra, şi-a asumat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaş comis cu o săptămână înainte. Dar guvernele străine nu s-au grăbit să ajute coaliţia moderată siriană, deoarece se crede că nu este coezivă.

La Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pentru reporteri că Rusia - odată percepută ca un aliat ferm al regimului sirian - nu suportă guvernul lui Assad şi nici orice altă parte din conflict.

Comentariile sale au venit la o zi după ce prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, a declarat că Assad a făcut o eroare "fatală" prin întârzierea reformelor democratice cerute de opoziţia din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor