Rusia a trimis două avioane pentru a-şi evacua cetăţenii din Siria

Epoch Times România
22.01.2013

Rusia a trimis astăzi două avioane în Liban, pentru a evacua peste 100 din cetăţenii săi din Siria, a declarat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, în cel mai clar semn de până acum că Moscova se pregăteşte pentru o posibilă înfrângere a preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit unui raport VOA.

Rusia a fost principalul protector străin al lui Assad în timpul unei revolte de 22 de luni împotriva regimului său, dar un diplomat a recunoscut luna trecută că guvernul a pierdut multe teritorii şi că rebelii care luptă împotriva lui Assad ar putea câştiga războiul.

De asemenea, Moscova efectuează actualmente ceea ce a fost numit cele mai mari exerciţii navale de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, în Marea Mediterană şi Marea Neagră inclusiv în largul coastei Siriei, exerciţii despre care analiştii susţin că vizează sublinierea interesului său în regiune.

Nu se ştie dacă aceste zboruri reprezintă începutul unei operaţiuni mai mari de evacuare.

Faptul că se pregăteşte să îşi scoată cetăţenii din Siria este cel mai clar semnal de până acum că Moscova crede că este posibilă căderea lui Assad, deşi nu a oferit niciun indiciu că şi-ar abandona poziţia privind excluderea demisiei lui Assad ca o condiţie prealabilă pentru un acord de pace.

Moscova are închiriată o uzină pentru întreţinere şi alimentare navală în portul sirian Tartous, în plus, o mare parte din angajaţii Rosoboronexport, compania rusă de stat exportatoare de armament, sunt prezenţi în Siria.

Mai mulţi cetăţeni de la diverse companii ruseşti, care au sedii în Siria, încă locuiesc acolo. Oficialii ruşi spun că sunt zeci de mii de cetăţeni ruşi în Siria, mulţi dintre ei fiind reprezentaţi de rusoaice căsătorite cu sirieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor