Franţa: Arhiepiscopul de Lyon găsit vinovat de muşamalizare a abuzurilor sexuale

Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon
Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon (Getty Images)

Cardinalul Philippe Barbarin a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru muşamalizarea abuzării minorilor.

O instanţă franceză l-a condamnat joi pe cardinalul Philippe Barbarin la şase luni de închisoare cu suspendare pentru muşamalizarea unor abuzuri sexuale comise împotriva minorilor de către un preot aflat sub autoritatea sa, potrivit Deutsche Welle.

Preotul respectiv, care se numeşte Bernard Preynat, a recunoscut că a abuzat cercetaşi în anii 1980.

Arhiepiscopul de Lyon este oficialul catolic cu cel mai înalt rang în Franţa găsit vinovat într-un scandal privind abuzarea sexuală a minorilor. Biserica Catolică a fost zguduită de numeroase dezvăluiri privind abuzuri sexuale comise de preoţi.

Împreună cu Barbarin, alţi cinci foşti consilieri din Lyon au fost acuzaţi de muşamalizarea abuzurilor preotului Preynat.

La scurt timp după anunţarea sentinţei, Barbarin a declarat că îi va prezenta Papei Francisc demisia, deşi atât arhiepiscopul, cât şi ceilalţi cinci inculpaţi, au negat că ar fi ştiut de abuzuri până când acestea au devenit publice.

O serie de scandaluri privind abuzuri sexuale au deteriorat imaginea Bisericii Catolice în întreaga lume. Biserica a fost criticată pentru că nu a făcut suficient şi nu acţionează eficient pentru a-i aduce pe vinovaţi în faţa justiţiei, în pofida promisiunilor Papei Francisc din 2014 de a aplica “zero toleranţă” în privinţa acestor crime.

Luna trecută, o instanţă australiană l-a găsit vinovat pe Cardinalul George Pell, care a ajutat la alegerea Papei şi a fost trezorierul Vaticanului, de atacarea sexuală a doi băieţi din cor în anii 1990. Pell este oficialul cu cel mai înalt rang în Biserica Catolică care a fost găsit vinovat de abuzuri comise împotriva minorilor.

Un juriu format din 12 membri a pronunţat verdictul unanim în 11 decembrie 2018, însă tribunalul a emis un ordin care a împiedicat mass media să raporteze despre acest proces, început în mai 2018. Ordinul de interdicţie a fost ridicat la sfârşitul lunii trecute, după ce procurorii au decis ca nu vor avansa cu un al doilea proces împotriva Cardinalului care implică acuzaţii separate privind abuzuri sexuale.

Pell şi-a declarat nevinovăţia pe durata procesului şi avocaţii săi vor face apel. Cardinalul nu a depus mărturie în timpul procesului şi, în schimb, juriului i s-a prezentat o înregistrare video în care poliţia australiană l-a interogat pe Pell la Roma în 2016, când acesta a negat cu tărie acuzaţiile.

Pe fondul acestor evoluţii negative pentru Biserică, Papa Francisc a convocat luna trecută o întâlnire de urgenţă pentru a discuta această problemă. La finalul summit-ului, Papa a promis că va pune capăt practicii de muşamalizare a abuzurilor sexuale comise împotriva copiilor în cadrul Bisericii Catolice.

Totuşi, s-ar putea ca mesajul său să fi fost diluat de remarcile controversate făcute înaintea începerii acestui summit, când Papa a declarat că persoanele care critică şi acuză în mod repetat Biserica Catolică sunt “prieteni, verişori şi rude ale răului”, potrivit New York Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe