SUA: Alţi 500 de preoţi catolici acuzaţi de abuzuri sexuale împotriva minorilor

Numărul abuzurilor sexuale comise de preoţi în statul american Illinois este mult mai mare decât a recunoscut Biserica Catolică. Aproximativ 700 de preoţi au fost acuzaţi de comiterea de abuzuri sexuale împotriva minorilor, iar Biserica a identificat mai puţin de 200 dintre aceştia.
Papa Francisc.
Papa Francisc. (Vincenzio Pinto/AFP/Getty Images)

Biserica Catolică din statul american Illinois a eşuat să investigheze în mod corespunzător cel puţin 500 de preoţi acuzaţi de abuzuri sexuale comise asupra copiilor, a declarat miercuri procurorul general din acest stat.

Raportul preliminar emis de procurorul general Lisa Madigan dezvăluie faptul că amploarea acuzaţiilor privind abuzurile sexuale lansate împotriva Bisericii Catolice din Illinois este mult mai mare decât s-a recunoscut anterior, potrivit Deutsche Welle.

Şase dioceze din Illinois au identificat anterior 185 de preoţi acuzaţi în mod credibil de abuzarea sexuală a minorilor, însă procurorul general a descoperit că în cazul unui număr suplimentar de 500 de preoţi care se confruntă cu acuzaţii similare, Biserica nu a investigat în mod corespunzător situaţia sau nu a investigat deloc.

“Datorită faptului că nu a investigat în mod cuprinzător acuzaţiile, Biserica Catolică a eşuat în privinţa obligaţiei morale de a furniza supravieţuitorilor, enoriaşilor şi publicului informaţii complete şi corecte privind toate cazurile de comportament sexual necorespunzător care implică preoţi din Illinois”, a precizat Madigan într-o declaraţie. “Eşecul de a investiga mai înseamnă, de asemenea, că Biserica Catolică nu a făcut niciodată eforturi suficiente pentru a determina dacă comportamentul preoţilor acuzaţi a fost ignorat sau muşamalizat de superiorii” acestora.

Nu este clar când au avut loc abuzurile şi unele cazuri datează de acum câteva decenii. În plus, unii dintre preoţii acuzaţi de viol şi homosexualism au decedat.

Cardinalul Blase Cupich, arhiepiscop de Chicago, şi-a exprimat regretul şi a afirmat că Biserica a luat măsuri pentru a investiga abuzurile sexuale şi pentru a-i susţine pe cei care au suferit astfel de traume.

“Nu este nicio îndoială în ceea ce priveşte necesitatea constantă de a întări cultura vindecării, protecţiei şi responsabilităţii. Pe când marea majoritate a abuzurilor au avut loc în urmă cu câteva decenii, multe victime supravieţuitoare continuă să trăiască cu această durere inimaginabilă”, a precizat Cupich într-o declaraţie.

Investigaţia reprezintă o nouă lovitură pentru Biserica Catolică, care acum încearcă să răspundă acuzaţiilor din întreaga lume cu privire la abuzuri sexuale comise de preoţi împotriva copiilor de-a lungul câtorva decenii.

În luna august, un raport publicat de un mare juriu din statul american Pennsylvania a susţinut că peste 300 de preoţi au abuzat cel puţin 1.000 de copii în acest stat, în decursul a şapte decenii.

În luna octombrie, autorităţile federale din SUA au lansat o investigaţie asupra acestor abuzuri.

Scandalurile sexuale l-au determinat pe Papa Francisc să cheme episcopii americani să se întâlnească în apropiere de Chicago în ianuarie 2019 pentru a conveni asupra modului în care trebuie să răspundă aceastei situaţii.

Imaginea Papei a fost oarecum şifonată după ce acesta l-a comparat pe arhiepiscopul Carlo Maria Vigano cu Satana (Marele Acuzator), după ce Vigano a publicat un document de 11 pagini ce conţinea acuzaţii la adresa modului eronat în care prelaţi de rang înalt, inclusiv suveranul Pontif, au gestionat cazul cardinalului Theodore McCarrick, acuzat de comiterea de abuzuri sexuale. Vigano a afirmat că i-a spus Papei Francisc în 2013 despre acuzaţiile de abuzuri sexuale ce îl vizau pe proeminentul cardinal, adăugând că suveranul pontif nu a luat nicio măsură. Iar acum, arhiepiscopul Vigano, în vârstă de 77 de ani, cere demisia lui Francisc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe