Papa promite oprirea muşamalizării abuzurilor sexuale împotriva copiilor. Nemulţumit de criticii Bisericii

Papa Francisc la Vatican
Papa Francisc la Vatican (TIZIANA FABI/AFP/Getty Images)

Papa Francisc a promis duminică, în timp ce se adresa episcopilor la finalul unui summit împotriva pedofiliei ce a avut loc la Vatican, că va pune capăt practicii de muşamalizare a abuzurilor sexuale comise împotriva copiilor în cadrul Bisericii Catolice, potrivit Deutsche Welle.

“Dacă în cadrul Bisericii va apare chiar şi un singur caz de abuz – care deja reprezintă, în sine, o atrocitate – acel caz va fi tratat cu cea mai mare seriozitate”, a susţinut Papa.

Francisc a promis o luptă totală împotriva abuzurilor sexuale, pe care le-a descris ca fiind îngrozitoare, precizând că ar trebui să fie “şterse de pe faţa Pământului”.

În timp ce abuzurile sexuale împotriva copiilor afectează societăţile ca întreg, “acest rău nu este sub nicio formă mai puţin monstruos când are loc în sânul Bisericii”, a precizat suveranul pontif.

Papa a mai afirmat că abuzarea sexuală a copiilor devine şi mai scandaloasă când are loc în cadrul Bisericii Catolice, deoarece aceste crime sunt “incompatibile cu autoritatea morală şi credibilitatea etică”, adăugând că aceşti copii, “în loc să găsească ghizi spirituali ... au găsit torţionari” care au abuzat de puterea lor.

Francisc a comparat abuzarea sexuală a copiilor cu sacrificiul uman, afirmând: “Îmi amintesc de cruda practică religioasă, cândva răspândită în unele culturi, a sacrificării fiinţelor umane – deseori copii – în ritualuri păgâne”.

Înainte să îşi încheie discursul, Papa a promis că liniile directoare folosite de conferinţele naţionale ale episcopilor pentru a preveni abuzuri şi pentru a pedepsi vinovaţii vor fi revizuite şi consolidate.

Totuşi, s-ar putea ca mesajul său să fi fost diluat de remarcile controversate făcute înaintea începerii acestui summit, când Papa a declarat că persoanele care critică şi acuză în mod repetat Biserica Catolică sunt “prieteni, verişori şi rude ale răului”, potrivit New York Post.

“Nu poţi trăi o viaţă întreagă acuzând, acuzând şi acuzând Biserica”, a declarat Francisc, fără a specifica dacă se referă la victime ale abuzurilor sexuale comise de preoţi pedofili sau dacă se referă la alte categorii de persoane.

În context, într-un interviu cu New York Post, Judy Larson, vicepreşedintă a organizaţiei Survivors Network of Those Abused by Priests, a declarat: “Aceasta este o palmă dată tuturor supravieţuitorilor”.

“În ajunul unui summit care se presupune că va oferi ierarhiei Bisericii Catolice politici care vor proteja copiii de prădători sexuali, acuzarea supravieţuitorilor este incredibilă. [Papa] prezintă acest summit ca un fel de formă a speranţei că responsabilii vor fi traşi la răspundere, dar în acest punct nu mai există speranţe având în vedere declaraţii precum aceasta”, a mai precizat Judy.