Papa Francisc susţine că va opri abuzurile sexuale împotriva călugăriţelor

Papa Francisc
Papa Francisc (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Papa Francisc, al cărui mandat a fost marcat de eforturile de a elimina problemele privind abuzarea sexuală a copiilor de către preoţi catolici, a afirmat marţi că este dedicat opririi abuzurilor comise împotriva călugăriţelor de către preoţi şi episcopi, unii dintre ei folosind femeile ca sclave sexuale, potrivit Reuters.

Francisc a făcut comentariile în avion, la reîntoarcerea din Abu Dhabi, răspunzând la întrebarea unui reporter referitoare la un articol publicat săptămâna trecută într-o revistă lunară a Vaticanului – articol despre abuzurile la care sunt supuse călugăriţele în cadrul Bisericii Catolice.

Recent, un număr tot mai mare de călugăriţe, încurajate de mişcarea #metoo, au rupt tăcerea şi au descris abuzurile la care au fost supuse de unii preoţi şi episcopi. Anul trecut, Uniunea Internaţională a Superioarelor Generale, care reprezintă peste 500.000 de călugăriţe catolice, a cerut membrelor sale să raporteze abuzurile.

“Este adevărat ... există preoţi şi chiar episcopi care au făcut aceste lucruri. Cred că ele încă au loc deoarece o astfel de situaţie nu încetează doar pentru că ai devenit conştient de ea”, a mai precizat Papa.

“Am lucrat la acest aspect mult timp. Am suspendat unii preoţi din această cauză”, a declarat el, adăugând că Vaticanul se află în procesul de a închide un ordin religios al femeilor din cauza abuzurilor sexuale şi a corupţiei. Totuşi, el nu a numit ordinul.

“Nu pot spune că ‘acest lucru nu se întâmplă în casa mea’. Este adevărat. Trebuie să facem mai mult? Da. Suntem dispuşi să facem mai mult? Da”, a precizat Francisc.

Francisc a declarat că fostul Papă, Benedict, a dizolvat un ordin religios de femei la scurt timp după ce a fost ales pontif în 2005 “deoarece sclavia a devenit o parte a acestui [ordin religios], chiar şi sclavia sexuală datorată unor preoţi şi fondatorului” ordinului.

Papa Francisc a convocat episcopi majori din întreaga lume la un summit în această lună la Vatican pentru a găsi un răspuns unitar la cum pot fi protejaţi copiii de abuzurile sexuale comise de preoţi.

Întrebat dacă Biserica va lua măsuri similare pentru a elimina abuzurile comise împotriva călugăriţelor, Papa Francisc a declarat: “Vreau să merg înainte. Lucrăm la această situaţie”.

În plus, imaginea Papei a fost oarecum şifonată după ce acesta l-a comparat anul trecut pe arhiepiscopul Carlo Maria Vigano cu Satana (Marele Acuzator), după ce Vigano a publicat un document de 11 pagini ce conţinea acuzaţii la adresa modului eronat în care prelaţi de rang înalt, inclusiv suveranul Pontif, au gestionat cazul cardinalului Theodore McCarrick din Washington D.C., acuzat de comiterea de abuzuri sexuale. Vigano a afirmat că i-a spus Papei Francisc în 2013 despre acuzaţiile de abuzuri sexuale ce îl vizau pe proeminentul cardinal, adăugând că suveranul pontif nu a luat nicio măsură. Ulterior, arhiepiscopul Vigano, în vârstă de 77 de ani, a cerut demisia lui Francisc.