Fostul tiran al securităţii interne din China ar fi în spatele gratiilor

Zhou Yongkang la sesiunea de deschidere a Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012.
Zhou Yongkang la sesiunea de deschidere a Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Două cotidiane, unul din Taiwan şi unul din Hong Kong, au relatat în mod independent, faptul că Zhou Yongkang, până nu demult unul dintre cei mai puternici oameni ai regimului chinez, a fost arestat. Oficialii nu au comentat sau confirmat reportajele, însă experţii afirmă că, dacă Zhou nu a fost încă arestat, este doar o chestiune de timp până când aceasta se va întâmpla.

Cele două reportaje, primul publicat pe 2 decembrie de United Daily News din Taiwan, şi al doilea publicat pe 3 decembrie de Sing Tao din Hong Kong, doar reconfirmă acum suprimarea lui Zhou Yongkang - care a fost timp de 5 ani liderul aparatului de securitate internă - de către Partidul Comunist Chinez (PCC).

În martie 2012, ziarul The Financial Times a relatat că Zhou Yongkang se află "deja, într-o anumită măsură, sub control". În mai 2012, unele surse au comunicat ziarului The Epoch Times că în cazul lui Zhou fusese demarată o anchetă. În septembrie 2013, website-ul de ştiri Daily Beast a comentat că Zhou a fost plasat sub arest la domiciliu. În octombrie 2013, publicaţia de ştiri Mingjing din Hong Kong a relatat că Zhou se află într-o anchetă.

Shi Changshan, un analist din Washington specializat în politicile chineze, a afirmat că "Arestarea lui Zhou Yongkang este doar o chestiune de timp. Asta implică atât de multe probleme încâlcite pentru PCC, încât orice mişcare neatentă poate provoca turbulenţe în plan politic."

Potrivit lui Shi, Partidul vrea ca reportajele despre arestul lui Zhou să circule timp de câteva zile pentru a testa reacţia opiniei publice. Lenta apariţie a ştirilor privitoare la arest, serveşte la micşorarea posibilului impact al confirmării finale a acestor ştiri.

Ce fel de putere deţinuse Zhou

Din 2007 până în 2012, Zhou a fost membru în Comitetul Permanent al Biroului Politic (CAPL), grupul celor nouă oameni aflaţi la conducerea Partidului.

Zhou beneficiase de resurse de peste 100 de miliarde de dolari – mai mult decât bugetul oficial alocat apărării – iar în cadrul Poliţiei Armate a Poporului, sub comanda sa se afla o forţă paramilitară de 1,1 milioane de oameni. Înainte de a conduce CAPL, Zhou ocupase simultan funcţia de ministru-adjunct şi pe cea de ministru plenipotenţiar al Securităţii.

Deţinând simultan funcţiile de lider al CAPL şi de membru în Comitetul Permanent, Zhou a format un al doilea centru de putere în PCC, fiind aproape independent de Hu Jintao, pe atunci secretar general, şi devenind o ameninţare la adresa altor lideri din Partid.

Pe parcursul celor zece ani de activitate în fruntea aparatului de Securitate al Chinei, Zhou Yongkang s-a folosit de persecuţia împotriva Falun Gong, pe care a implementat-o cu mare zel, pentru a-şi spori resursele, a-şi creşte puterea şi a distruge orice constrângeri impuse de sistemul judiciar chinez, conform comentatorului Epoch Times, Heng He.

Înainte de ascensiunea sa la conducerea aparatului de Securitate, Zhou activase ca lider al filialei PCC din provincia Sichuan, aflată în sud-vestul Chinei, şi îşi formase o reţea de demnitari loiali.

La începuturile carierei sale politice, Zhou se aflase la conducerea Corporaţiei Naţionale Petroliere Chineze. Atunci, lumea îl supranumise ''naşul industriei petroliere'' din pricina succesului său în constrângerea subalternilor săi să lucreze în slujba magnaţilor şi politicienilor-cheie.

Doborârea unui tigru

Într-un discurs din ianuarie 2013, Xi Jinping a menţionat că PCC are nevoie de suficientă îndrăzneală în Campania sa anticorupţie, încât să-i prindă şi pe "tigri". Prin acest apelativ, Xi s-a referit la demnitarii de nivel înalt. Dacă Zhou va fi arestat, el va intra în categoria marilor tigri.

Din martie 2012, de când Bo Xilai, aliat al lui Zhou Yongkang şi fost membru al Biroului Politic, a fost arestat, sursele puterii lui Zhou i-au fost smulse în mod sistematic.

Conform unei surse bine-plasate din Beijing, în martie 2013, un fost demnitar de nivel înalt din CAPL prezentase conducerii PCC un raport prin care afirma că 452 de oficiali din cadrul CAPL fuseseră arestaţi în ultimele trei luni. În plus, 12 foşti demnitari de nivel înalt din CAPL şi-ar fi luat singuri viaţa.

Printre cei presupus arestaţi în prezent se află: acoliţii lui Zhou şi foştii subalterni ai săi din industria petrolieră şi din filiala de Partid a provinciei Sichuan, Wu Bing, "spălătorul" personal de bani al familiei lui Zhou, şi Zhou Bin, fiul lui Zhou.

Protocolul

Conform reportajului lui Sing Tao din 3 decembrie, în rândul demnitarilor de nivel înalt din Partid circulă un document ce detaliază motivele arestării lui Zhou Yongkang.

Heng He afirmă că arestarea unui personaj atât de important din Partid, cum este Zhou, trebuie să parcurgă un anumit protocol.

"Anunţul oficial al arestării lui Zhou nu a putut fi făcut înainte ca acesta să se afle sub un control deplin" a precizat Heng He. "Atunci, informaţia ajunge la oficialii importanţi, apoi la cei de nivel mediu, şi în final, la public."

În cazul lui Zhou este nevoie de o atenţie specială pentru că, în calitate de fost lider absolut al securităţii, se presupune că el cunoaşte secretele tuturor membrilor din Partid. Activitatea de pe Internetul chinez a părut că pregăteşte publicul pentru posibile dezvăluiri neaşteptate.

Pe 2 decembrie, ziua reportajului din cotidianul United Daily News despre arestarea lui Zhou, căutarea cuvintelor "Zhou Yongkang" pe Internetul chinezesc a fost blocată. Totuşi, mai târziu, a început să circule un mesaj care afirma că, din moment ce Zhou fusese liderul agenţilor secreţi din China, acum ar putea fi dezvăluite informaţii şi despre alţi lideri din Partid.

Motivele

În primul rând, actul important al arestării lui Zhou atrage după sine încălcarea a ceea ce se considerase a fi o lege nescrisă strictă, afirmă Heng He. Se ştia că membrii Comitetului Permanent al Biroului Politic beneficiau pe viaţă de un permis de ieşire din detenţie şi că nu puteau fi, de fapt, închişi. Prin arestarea lui Zhou, conducerea Partidului intră pe un teritoriu încă neexplorat.

Acuzaţiile aduse împotriva lui Zhou, cel mai probabil, nu vor reflecta semnificaţia întemniţării sale, a menţionat Heng He. Aliatul lui Zhou, Bo Xilai, a fost acuzat de luare de mită, corupţie, abuz de putere, dar nu şi de înfăptuirea altor crime, cu mult mai grave.

Zhou va fi tratat probabil într-o manieră similară, deşi Heng He indică şi posibilitatea ca Zhou să fie acuzat de uciderea unor membri din Partid.

Motivul real pentru care conducerea Partidului îl doboară pe Zhou, potrivit lui Heng He, este dat de planul lui Zhou şi Bo Xilai de a-l detrona pe Xi Jinping, actualul lider PCC, imediat după preluarea puterii. Conducerea chineză nu poate permite ca acea tentativă a unei lovituri de stat să treacă nepedepsită.

Conform declaraţiilor lui Heng He, experienţa puterilor extraordinare dobândite de Zhou din suprimarea Falun Gong l-au făcut să creadă că poate reuşi o lovitură de stat. Zhou s-a temut că ar putea fi tras la răspundere pentru imensele încălcări comise asupra drepturilor omului prin persecutarea Falun Gong. Astfel, lovitura de stat i s-a părut a fi o necesitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe