Parlamentul European către China: recoltarea forţată de organe este inacceptabilă

La data de 12 decembrie 2013 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care exprimă "profunda îngrijorare" bazată pe "rapoarte credibile, recoltarea sistematică neconsimţită de către stat a organelor de la prizonieri de conştiinţă"
La data de 12 decembrie 2013 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care exprimă "profunda îngrijorare" bazată pe "rapoarte credibile, recoltarea sistematică neconsimţită de către stat a organelor de la prizonieri de conştiinţă" (Frederick Florin / AFP / Getty Images)

Parlamentul European a avertizat Republica Populară Chineză că practica sa de recoltare de organe forţată este inacceptabilă.

O rezoluţie ( http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P7-RC-2013-0562&language=RO) adoptată joi după-amiază la Strasbourg, Franţa, îşi exprimă "îngrijorarea profundă faţă de rapoarte persistente şi credibile de recoltare sistematică de organe de către statul chinez de la prizonieri de conştiinţă, ce nu şi-au dat consimţământul, din Republica Populară Chineză, inclusiv de la un număr mare de practicanţi Falun Gong deţinuţi pentru convingeri religioase, precum şi membri ai altor grupuri minoritare etnice şi religioase".

China este chemată să "pună capăt imediat practicii de recoltare de organe de la prizonieri de conştiinţă ", să răspundă solicitărilor primite de la raportorii speciali ai ONU privind tortura şi libertatea credinţei religioase şi în ceea ce priveşte sursele de organe utilizate în transplant şi să permite raportorilor să efectueze o anchetă şi să elibereze imediat "toţi prizonierii de conştiinţă din China, inclusiv practicanţii Falun Gong".

Uniunii Europene şi statelor membre ale acesteia li se recomandă prin rezoluţie să condamne public abuzurile de transplant din China şi să sensibilizeze cetăţenii care călătoresc în Republica Populară Chineză. Rezoluţia solicită UE să efectueze o "anchetă completă şi transparentă" în practicile de transplant de organe ale RPC şi de "urmărirea penală a celor găsiţi că s-au angajat în astfel de practici lipsite de etică".

Rezoluţia identifică, de asemenea, principalele victime ale recoltării forţate de organe în China: "În iulie 1999, Partidul Comunist Chinez a lansat o persecuţie intensă, la nivel naţional pentru eradicarea practicii spirituale Falun Gong care a condus la arestarea şi detenţia a sute de mii de practicanti Falun Gong... există rapoarte care arată că uigurii şi tibetanii prizonieri au fost, de asemenea, supuşi la transplanturile de organe forţată".

Pas înainte

"Poziţia Parlamentului European este într-adevăr foarte importantă", a scris dr. Rafael Matesanz, directorul Organizaţiei Naţionale de Transplant din Spania, într-un e-mail. ”Faptul că reprezentanţi ai cetăţenilor din 28 de ţări din UE au exprimat o poziţie comună în faţa guvernului chinez şi au cerut să înceteze imediat aceste practici lipsite de etică... ar trebui să fie cu siguranţă binevenit ", a notat Matesanz.

El a menţionat, cu această ocazie, că au fost uitate "alte considerente", care au "modulat poziţiile mai multor guverne sau organisme internaţionale". RPC utilizează în mod regulat comerţul şi intimidările diplomatice pentru a încerca să suprime criticile referitoare la situaţia drepturilor omului.

Erping Zhang, purtătorul de cuvânt al Centrului de Informare Falun Dafa, a declarat că rezoluţia UE "a transmis un mesaj puternic regimului comunist chinez, că astfel de crime împotriva umanităţii sunt inacceptabile de către membri ai societăţilor civilizate".

Doctorul Kirk Ellison, directorul programului în domeniul drepturilor omului şi de sănătate de la Universitatea din Minnesota, a salutat rezoluţia ca pe un "important pas înainte".

"Prin recunoaşterea în mod oficial ca fiind credibile dovezile de... abuzuri în curs de desfăşurare", a scris Ellison într-un e-mail, "se avansează problema de la discuţie la acţiune".

Luarea masurilor

“Presiunea internationala ar trebui sa urmeze în aceeasi directie (ca si rezolutia EU) nu doar in Europa, dar peste tot in lume, cu grupuri internationale ca OMS, ONU sau Consiliul Europei ”, a scris Matesanz.

Dr. Torsten Trey, director executiv al organizaţiei internaţionale de drepturile omului "Doctori Impotriva Recoltarii Fortate de Organe", vede rezoluţia ca un ajutor la accelerarea condamnării la nivel internaţional a prelevării forţate de organe de catre RPC.

Rezoluţia “va servi ca o făclie pentru multe alte ţări suverane şi regiuni, sa ceară Chinei să înceapă imediat să trăiască după standardele de viaţă ale secolului 21”, a scris Dr. Trey în e-mail.

Matesanz a spus că rezoluţia dă “o definiţie clară despre ce nu ar trebui să se facă pentru pacienţi: sa meargă peste graniţe să cumpere un organ de provenienţă neetica” şi, de asemenea, o aduce în atenţia “unor doctori europeni, care inţeleg sau chiar facilitează asemenea practici pentru beneficiul teoretic al pacientilor lor”.

Matesanz a ajutat ţara lui natală, Spania, de a implementa o lege care incriminează un cetăţean care primeşte un organ luat de la o victimă, fără voia sa, indiferent dacă transplantul are loc în Spania, China sau oriunde altundeva.

Trey a scris: “această rezoluţie va contribui la sensibilizarea natiunilor de pe tot globul ca să adopte regulamente care pun capat traficului de organe şi procurarea lor”.

Încurajare

Rezoluţia UE se bazează pe eforturile depuse în investigarea şi condamnarea regimului RPC pentru transplanturile forţate de organe şi progresele făcute în drepturile omului.

Rezoluţia se referă la convenţiile ONU, rezolutiile UE anterioare, audieri la care “fostul Secretar de Stat Canadian pentru Asia – Pacific, David Kilgour si avocatul de drepturile omului, David Matas” au depus mărturie, şi rapoarte ale raportorilor speciali ONU.

Eforturile depuse anterior cu privire la prelevarea forţată de organe în RPC, a dat roade nu numai prin rezoluţia UE, dar deasemenea şi în alte câteva iniţiative recente.

La data de 9 decembrie, o delegaţie a organizaţiei Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe a depus o petiţie la Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, care a fost semnată de 1,48 milioane de persoane din 53 de ţări.

Petiţia cere Înaltului Comisar să solicite "încetarea imediată a recoltării forţate de organe de la practicanţii Falun Gong din China", să iniţieze investigaţii care să ducă la urmărirea penală a celor responsabili pentru această crimă împotriva umanităţii şi să ceară guvernului chinez de a pune capăt persecuţiei împotriva Falun Gong.

Pe 6 decembrie, parlamentarul canadian Irving Cotler a introdus o lege care urmăreşte să prevină canadienii de a obţine un transplant de organ care nu a fost donat de bună voie.

Este de aşteptat ca în SUA Camera Reprezentanţilor să voteze în curând o rezoluţie ce are 165 de co-sponsori care condamnă recoltarea forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă.

În Australia, atunci când Parlamentul statului New South Wales îşi va relua sesiunea la începutul anului 2014, se va lua în considerare un proiect de lege care va interzice obţinerea de organe recoltate de la victimele care nu-şi dau voluntar consimţământul.

Totalitarism

Tunne Kelam, un deputat european din Estonia, consideră sistemul ca fiind cauza fundamentală a recoltării forţate de organe din China.

El a declarat unui reporter de la New Tang Dynasty că fiind din Estonia "eu sunt mai familiarizat cu acest sistem totalitar, ei pot face orice, fiind o dictatură”.

La un forum ce a avut loc la Parlamentul European pe 11 decembrie, cu o zi înainte de votul privind rezoluţia, Edward McMillan-Scott, vice-preşedinte al Parlamentului UE, responsabil pentru drepturile omului şi democraţie, a descris China ca "probabil cea mai teroristă ţară de pe pământ”. El a spus, "Tacticile de represiune brutale şi arbitrare folosite de regimul chinez... (sunt) rezultatul totalitarismului”.

Erping Zhang a scris că practica de recoltare de organe forţată în China, "este, în esenţă, expresia sistemului PCC de eradicare a tuturor vocilor disidente”.

"Soluţia finală pentru a pune capăt nedreptăţii în China de astăzi este o schimbare de sistem, şi anume o China fără Partidul Comunist", a scris Zhang, "în care cetăţenii din China să-şi poată practica în mod liber convingerile personale şi să-şi urmeze tradiţiile lor culturale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe