Fost director al Google, ales să conducă Comisia pentru Securitate Naţională privind Inteligenţa Artificială a SUA

Fostul director general al Google, Eric Schmidt
Fostul director general al Google, Eric Schmidt (Getty Images)

Fostul director executiv al Google, Eric Schmidt, îşi va folosi expertiza privind inteligenţa artificială (AI) în probleme legate de securitatea naţională, potrivit fostului adjunct al secretarului american al Apărării, Robert Work.

Schimdt a fost numit preşedinte al Comisiei pentru Securitate Naţionale privind Inteligenţa Artificială - un grup guvernamental de consiliere în domeniul inteligenţei artificiale.

“Inteligenţa artificială va avea un impact enorm asupra competitivităţii noastre economice şi militare în viitor”, a precizat Work. “Aştept cu nerăbdare să lucrez cu Eric Schimdt şi alţi comisari remarcabili pentru a găsi cele mai bune metode de exploatare a acestei tehnologii, care se îmbunătăţeşte rapid, pentru binele cetăţenilor noştri, a economiei şi securităţii noastre”.

Comisia a fost creată în 2019 pe baza Actului de autorizare a apărării naţionale (NDAA), iar una dintre obiectivele sale este aceea de a consilia Congresul şi Casa Albă despre modul în care poate fi menţinută America într-o poziţie dominantă pe scena inovatoare a inteligenţei artificiale.

“[Comisia AI are sarcina] de a lua în considerare metodele şi mijloacele necesare pentru a promova dezvoltarea de către SUA a inteligenţei artificiale şi a tehnologiilor asociate cu scopul de a aborda în mod cuprinzător securitatea naţională şi nevoie de apărare ale Statelor Unite”, potrivit unui document ce detaliază obiectivele oficiale ale comisiei.

În mod corespunzător, atacul fulgerător al SUA pentru dominarea în domeniul AI are loc la câteva săptămâni după publicarea unui raport care a susţinut că China va conduce lumea în domeniul cercetării AI în doar patru ani.

“…China aspiră să fie lider în domeniul AI şi este susţinută de politici naţionale ambiţioase”, a precizat respectivul raport, adăugând că imigrarea în China a unui număr semnificativ de cercetători în domeniul AI sugerează de asemenea “un mediu atrăgător pentru cercetare”.

“Sectorul AI al Chinei se concentrează pe viziunea artificială (computer vision) şi nu are un cluster dedicat procesării unui limbaj natural şi de reprezentare a cunoştinţelor, inclusiv recunoaşterea vocii, acest lucru fiind cauzat, posibil, de faptul că acest tip de cercetare este desfăşurat în China de către corporaţii care ar putea să nu publice atât de multe articole ştiinţifice”.

Rămâne de văzut dacă administraţia de la Casa Albă va descoperi un conflict de interese în alegerea lui Eric Schmidt, ţinând cont de implicarea gigantului hi-tech Google în crearea unui motor de căutare cenzurat pentru China, numit Project Dragonfly.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură