Directorul general al Google: “Tehnologia nu rezolvă problemele umanităţii”

Venit din partea directorului Google, înt-un moment în care neofiţii aproape că se închină la inteligenţa artificială, avertismentul are prospeţimea unui duş rece.
Directorul general al Google, Sundar Pichai
Directorul general al Google, Sundar Pichai (Getty Images)

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a susţinut într-un interviu cu New York Times că “tehnologia nu rezolvă problemele umanităţii” şi a apărat cooperarea companiei sale cu guvernele autoritare.

După ce a fost întrebat de New York Times (NYT) dacă consideră că “Silicon Valley şi-a păstrat acel idealism care v-a uimit atunci când aţi sosit aici”, Pichai a răspuns: “Încă există acel optimism. Dar optimismul este temperat de un simţ al deliberării. Lucrurile s-au schimbat destul de mult”.

“Ştiţi, noi deliberăm mult mai mult şi suntem mult mai grijulii în legătură cu ceea ce facem. Dar există ceva mai profund aici, şi anume: tehnologia nu rezolvă problemele umanităţii. Întotdeauna a fost naiv să crezi aşa ceva. Tehnologia este un element de facilitare, însă umanitatea trebuie să facă faţă problemelor umanităţii. Cred că punem prea mult accent pe dependenţa de tehnologie şi o considerăm calea de soluţionare a lucrurilor şi, probabil, în acest moment, de asemenea, indicăm prea mult tehnologia ca sursă a tuturor problemelor”.

În interviul său, Pichai s-a referit de asemenea la proiectul Google de realizare a unui motor de căutare cenzurat pentru China, declarând: “Unul dintre lucrurile care nu sunt bine înţelese, cred, este faptul că noi operăm în multe ţări unde există cenzură. Când urmăm legi precum ‘dreptul de a fi uitat’, noi cenzurăm rezultatele de căutare din cauză că ne conformăm acelor legi” a afirmat Pinchai, făcând aluzie la una dintre cele mai controversate legi impuse de UE.

“Sunt dedicat să servesc utilizatorii din China. Indiferent de forma pe care o ia această servire, de fapt nu ştim răspunsul. Nu este clar nici pentru mine că motorul de căutare în China este produsul de care avem nevoie în prezent”.

Google a fost îndelung criticată pentru că a încercat să deschidă în China. După ani de controverse şi frecuşuri cu guvernul chinez, deşi cenzura ştiri controversate - de exemplu despre masacrul din Tienanmen - Google a refuzat să facă lucruri care la vremea respectivă erau considerate compromisuri majore, astfel că a ajuns pe radarul partidului-stat comunist al Chinei care a început o campanie de defăimare împotriva concernului. În scurt timp Google s-a retras din China.

Însă de curând, Google, sub conducerea lui Pichai, lucrează la un motor de căutare cenzurat pentru guvernul chinez, cu nume de cod Proiectul Dragonfly, care va împiedica dizidenţii să caute informaţii legate de drepturile omului, democraţie şi proteste şi va lega căutările de numărul de telefon al utilizatorilor – afectând dreptul de a fi anonim.

Proiectul este foarte controversat chiar şi în interiorul companiei - pentru că va facilita abuzarea mai severă a chinezilor de către Partidul Comunist.

Câţiva angajaţi au demisionat de la Google de când s-a demarat proiectul, în legătură cu care directorii le-au cerut angajaţilor să “menţină tăcerea”.

Tensiunile au escaladat în interiorul companiei, unde ar fi avut loc chiar o grevă de masă - angajaţii plecând de la locurile de muncă pentru a protesta împotriva hărţuirilor sexuale care aparent au loc în sânul companiei.

În legătură cu acele incidente Pichai a precizat: “Oamenii au plecat de la locul de muncă deoarece doresc ca noi să ne îmbunătăţim şi să facem mai bine. Recunoaştem şi înţelegem că nu am făcut unele lucruri bine. Şi am condus compania foarte diferit de ceva timp”.