Google confirmă proiectul motorului de căutare cenzurat destinat Chinei

.
. (Torsten Silz / AFP / Getty Images)

După ce a încercat să ascundă scopul proiectului Dragonfly în relaţia cu publicul şi propriii săi angajaţi – minciuni care au fost expuse printr-o serie de scurgeri de informaţii la The Intercept – directorul general al Google, Sundar Pichai, a considerat că ar fi mai bine pentru imaginea publică a companiei dacă ar recunoaşte faptul că gigantul hi-tech american plănuieşte să se întoarcă în China, o piaţă pe care a abandonat-o în 2010 după divergenţele repetate cu Partidul Comunist Chinez în legătură cu politicile de cenzură ale acestuia, potrivit site-ului Zero Hedge.

Aşadar, la două săptămâni după ce vicepreşedintele american Mike Pence a cerut companiei să pună capăt Proiectului Dragonfly, Pichai a decis că acesta ar fi un moment rezonabil să recunoască public proiectul. Dar Pichai a încercat să sugereze publicului următorul mesaj: în ciuda rapoartelor că Dragonfly este “mai mare decât multe dintre proiectele Google” şi foloseşte aproximativ 300 de ingineri cu normă întreagă, proiectul ar fi un “experiment” care se află în primele etape de dezvoltare – deşi detalii dintr-un memorandum intern divulgat au sugerat că Dragonfly ar putea deveni operaţional într-un interval de timp cuprins între 6 şi 9 luni.

Dragonfly este proiectat să fie un motor cenzurat care să blocheze rezultatele căutărilor de informaţii considerate sensibile de guvernul comunist chinez, precum fraze în mandarină pentru “drepturile omului” sau “proteste studenţeşti”.

Potrivit The Intercept: “Surse familiare cu proiectul au afirmat că prototipul motorului de căutare leagă aplicaţia de căutare de pe smartphone-ul Android al unui utilizator de numărul de telefon al acestuia. Acest lucru înseamnă că rezultatele căutărilor persoanelor fizice ar putea fi monitorizate cu uşurinţă – şi orice utilizator care caută informaţii interzise de guvern ar putea risca să fie interogat sau arestat dacă agenţiile de securitate chineze ar obţine de la Google date privind căutările efectuate”.

Dar pe când Pichai a recunoscut că Dragonfly va cenzura anumiţi termeni, a susţinut că Google va putea să acopere peste 99% dintre căutări. Totuşi, opozanţi ai proiectului şi unii analişti se îndoiesc de acurateţea acestei cifre.

“Am dorit să aflăm cum ar arăta dacă Google s-ar afla în China, şi acesta este lucrul pe care l-am construit pe plan intern. Dacă Google va opera în China, cum ar arăta? Ce căutări vom putea deservi? Se dovedeşte că vom putea să asigurăm peste 99% dintre căutări şi există multe, multe domenii unde vom furniza informaţii mai bune decât cele disponibile”, a afirmat Pichai.

Într-o referire sarcastică la Baidu, unul dintre cei mai mari competitori ai Google în China, Pichai a afirmat: “În prezent, oamenii fie obţin tratamente false pentru cancer, fie obţin informaţii utile” – o referire clară la un caz din 2016, când s-a descoperit că Baidu a “distorsionat” informaţiile de pe portalul său cu privire la ineficienţa unor “tratamente medicale”.

Ţinând cont că piaţa din China are sute de milioane de utilizatori, iar Google şi rivalii săi hi-tech sunt nerăbdători să exploateze datele personale ale utilizatorilor pentru beneficiul lor, Pichai a declarat că Google este obligată să “gândească în termeni stricţi” problema revenirii în China, iar firmele americane nu ar trebui renunţe la o iniţiativă foarte profitabilă doar pentru că li se va cere să facă unele concesii etice echivoce unui stat totalitar care îşi asupreşte propriul popor.

După cum procedează deseori titanii din Silicon Valley, Pichai a reuşit să îşi mascheze cuvintele într-un relativism moral plin de optimism – Google este o afacere în final, şi nu există stimulent mai mare pentru procesul decizional decât căutarea “următorului miliard de utilizatori”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură