China blochează motorul de căutare Bing al Microsoft

(Getty Images)

Pe când Google pare să renunţe la planurile de a introduce un motor de căutare cenzurat pe piaţa chineză după ce a atras din plin atenţia comunităţii internaţioale şi a stârnit valuri de critici din partea politicienilor şi a propriilor angajaţi, guvernul comunist de la Beijing a blocat pe neaşteptate motorul de căutare Bing al Microsoft de pe internetul chinez. Prin această decizie, a fost înlăturat singurul motor de căutare străin major rămas în China, potrivit publicaţiei Financial Times. Astfel, Microsoft este cea mai recentă companie hi-tech americană alungată din China de când aplicaţia de mesagerie whatsapp a fost blocată în 2017.

În timp ce website-ul cn.bing.com nu poate fi accesat din interiorul Chinei, acesta rămâne accesibil din afara ţării, potrivit site-ului Zero Hedge.

Financial Times a notat că interdicţia a fost aplicată pe fondul zvonurilor că se deteriorează discuţiile comerciale dintre SUA şi China, deşi Beijingul a susţinut joi afirmaţiile lui Larry Kudlow, consilier şef pe probleme economice al administraţiei SUA, potrivit cărora discuţiile progresează conform aşteptărilor.

Compania de telecomunicaţii chineză de stat China Unicom a confirmat că ordinul referitor la Bing a venit de la guvern, care a precizat că ar fi observat “conţinut ilegal” pe motorul de căutare, deşi încă nu este clar ce anume a declanşat interdicţia, din moment ce Administraţia Spaţiului Cibernetic a Chinei a refuzat să comenteze situaţia. Însă publicaţia americană New York Times a raportat faptul că interdicţia are loc după un mesaj viral postat pe reţelele sociale de fostul jurnalist Fang Kecheng, care a acuzat motorul de căutare chinez dominant Baidu – care acoperă 70% din traficul de căutări din China – că favorizează propriile produse în rezultatele căutării. Se presupune că postarea virală a făcut ca motorul de căutare Bing să beneficieze de creşterea traficului.

Microsoft a confirmat că Bing este “în prezent inaccesibil” în China, însă nu a menţionat dacă este vorba de o interdicţie temporară sau permanentă.

“Am confirmat faptul că Bing este în prezent inaccesibil în China şi vom decide care vor fi paşii următori”, a susţinut gigantul hi-tech american într-o declaraţie.

Decizia aparent arbitrară a Partidului Comunist Chinez de a interzice Bing a fost luată după ce Microsoft a făcut eforturi ani de zile pentru a intra în graţiile conducerii de la Beijing. După cum a explicat reporterul Paul Mozur de la New York Times pe Twitter, Microsoft a făcut multe compromisuri pentru a satisface cererile Chinei, inclusiv tolerarea piratării pe scară largă a produselor sale, dar acum motorul de căutare a fost blocat pe neaşteptate în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință