Flashmob PAS, Platforma DA şi PLDM: ”Dorim ”Europa acasă!” unde hoţii şi corupţii plătesc cu puşcărie”

Majoritatea parlamentară de la Chişinău a fost tocmită prin corupţie şi şantaj, iar acestea nu sunt nicidecum valori europene. Legislativul este doar o maşină de vot, afirmă reprezentantul PAS, Mihail Popşoi.
Flashmob PAS, Platforma DA şi PLDM: Dorim ”Europa acasă!”
Flashmob PAS, Platforma DA şi PLDM: Dorim ”Europa acasă!” (facebook.com/privesc.eu)

Cu ocazia Zilei Europei, partidele PAS, Platforma DA, şi PLDM au organizat marţi un flashmob în faţa Guvernului de la Chişinău sub genericul ”Europa acasă!” pentru a le transmite autorităţilor că sunt departe de a se numi o guvernare cu aspiraţii europene adevărate, deoarece nici pe departe nu au asigurat cetăţenii ţării cu un sistem de vot, de educaţie sau justiţie de nivel european.

Astfel, liderul Platformei DA, Andrei Năstase şi preşedinta PAS, Maia Sandu au atenţionat că în prezent PD – PSRM fac tot ce le stă în putere pentru a îndepărta conştient Republica Moldova de valorile europene şi de nivelul de trai european. Cel mai grav lucru fiind adoptarea sistemului de vot mixt, care nu va reprezenta poporul, ci doar pe cei care nu vor să plece de la putere.

Andrei Năstase a sugerat că guvernările pretins proeuropene de fapt au profanat acest deziderat, de aceea este nevoie stringentă de implimentarea Acordului de Asociere şi a criteriilor de la Copenhaga, ceea ce înseamnă stat de drept, democraţie, libertate de informare şi de exprimare.

Reprezentantul PAS, Mihail Popşoi a menţionat că Parlamentul de la Chişinău nu corespunde nici pe departe valorilor europene. Majoritatea parlamentară fiind tocmită prin corupţie şi şantaj, iar acestea nu sunt nicidecum valori europene. ”O asemenea majoritate în care peste 40 de deputaţi din cei 101 au trădat alegătorii şi au părăsit partidele graţie cărora au ajuns în Parlament nu poate fi numită o majoritate europeană sau pro-europeană. Acest Parlament este doar o maşină de vot.”

Sergiu Litvinenco, membru PAS a ţinut să noteze că încă din 2008, UE a solicitat R. Moldova crearea unei entităţi care să se ocupe de problemele integrităţii. Deşi a fost în sfârşit creată Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) instituţia există doar pe hârtie ea nefiind funcţională. ”Un ANI european ar însemna acea instituţie care identifică persoanele ale căror averi sunt mai mari decât veniturile lor. Însă persoane de cel mai înalt rang din RM cum ar fi Igor Dodon nu a putut niciodată explica sursele din care trăieşte dând nişte răspunsuri formale dar aşa şi nu poartă nicio răspundere pentru asta.”

Deputatul PLDM, Iurie Ţap a declarat că drepturile omului, democraţia, statul de drept sunt acele valori supreme spre care tind şi aspiră cetăţenii R. Moldova, dar pentru asta este nevoie de o societate bine informată, presa urmând să realizeze acest lucru, altfel orice manipulare va conduce la vicierea şi fraudarea alegerilor şi la crearea unei puteri viciate care va afecta viitorul R. Moldova.

Vicepreşedintele PAS, Igor Grosu a precizat că îşi doreşte ”Europa acasă!” unde drepturile omului nu sunt cuvinte goale ci o realitate de zi cu zi, unde oameni simpli să nu fie intimidaţi sau ameninţaţi să-şi piardă locul de muncă sau afacerea doar pentru simplul fapt că nu sunt membri ai PD, unde profesorii, medicii, primarii, consilierii locali, asistenţii sociali, poliţiştii nu sunt umiliţi şi forţaţi să execute ordinile ”bandiţilor de la guvernare”.

”Vreau ”Europa acasă!” unde legea este pentru toţi nu doar pentru noi, dar şi pentru cei care în stare de libertate omoară un copil, fuge de la locul crimei şi primeşte o condamnare de câţiva ani cu suspendare doar pentru că este membru al PD. Nu vreau ca cineva dintre noi să ajungă să fie omorât în bătaie în penitenciar sub ochii supraveghetorilor , iar ministrul Justiţiei Cebotari, judecătorul de instrucţie şi procurorul să ne spună că a murit din cauza unei răceli banale”, a adăugat reprezentantul PAS.

În concluzie, Igor Grosu a subliniat că vrea ”Europa acasă!” unde hoţii şi corupţii plătesc cu puşcărie şi întorc banii furaţi şi nu ajung coordonatori de coaliţii de transfugi sau să facă partide din banii furaţi. Unde nu doar preşedintele parlamentului Candu să poată să declare un venit anual oficial de peste 10 milioane de lei doar pentru simplul fapt că ”ar fi fost bravo”, iar cetăţenii care muncesc pentru R. Moldova nu ar fi fost ”la fel de bravo”.”Unde furnizorii de energie electrică, apă, gaze naturale sau telefonie nu ne fură lunar când ne prezintă factura de plată, iar noi trebuie să alegem între a o plăti sau a ne îmbrăca copiii.”