Igor Boţan: Libertatea presei în Republica Moldova, în declin semnificativ

Ziua Mondială a Libertăţii Presei, protest la Preşedinţie
Ziua Mondială a Libertăţii Presei, protest la Preşedinţie (Epoch Times România)

În semn de solidaritate cu jurnaliştii din Republica Moldova, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, la marş a participat şi directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan.

Acesta a menţionat că pe lângă dorinţa de a se solidariza cu jurnaliştii, un alt motiv care l-a făcut să fie prezent la eveniment este legat de starea media din Republica Moldova, amintind în context despre aşa-numita revoluţie Twitter care a avut loc acum nouă ani. Chiar şi după nouă ani, vedem că libertatea presei în Republica Moldova se află într-un declin semnificativ.

Totodată, directorul ADEPT a vorbit şi despre inconsistenţa guvernanţilor care după criza urmată de furtul miliardului, pentru a recuceri încrederea partenerilor de dezvoltare, celor care ţin pe linia de plutire Republica Moldova, au elaborat o foaie de parcurs prin care s-au angajat să demonopolizeze presa şi piaţa de publicitate.

”Au raportat aceste lucruri ca şi îndeplinite. Noi vedem că nimic nu s-a schimbat, dimpotrivă, presa este în continuare concentrată în mâinile a două grupări politice care joacă un fel de ping-pong pentru ochii lumii, dar, de fapt, îşi coordonează foarte bine acţiunile.

Un media holding acoperă de patru ori spaţiul Republicii Moldova şi al doilea media holding se bucură de mari avantaje, prin intermediul câtorva posturi de televiziune care, de fapt, sunt televiziuni de partid, reflectând activitatea unui partid politic. Iată ce am obţinut noi după semnarea Acordului de Asociere şi revoluţia Twitter a tinerilor”, a declarat Igor Boţan pentru Epoch Times România.