Ion Druţă – noul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a R. Moldova

Ion Druţă a fost singurul candidat care a participat la concursul iniţiat de CSM, iar deputaţii PLDM i-au reproşat acestuia lipsa de integritate.
Vasile Botnari şi Ion Druţă (dreapta)
Vasile Botnari şi Ion Druţă (dreapta) (parlament.md)

Magistratul Ion Druţă a fost numit joi de către Parlamentul moldovean în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) pentru o perioadă de patru ani. Deputaţii liberal democraţi i-au reproşat lui Ion Druţă lipsa de integritate, amintindu-i despre dosarele pierdute la CEDO prin care a prejudiciat bugetul statului.

Astfel, Maria Ciobanu a declarat în şedinţa Parlamentului că nici în visele de groază nu şi-a imaginat că Ion Druţă va candida la şefia CSJ. ”La aşa-zisul concurs aţi fost întrebat de ce doar dumneavoastră aţi depus actele. Aţi spus că datorită calităţilor personale. Vă spun că tupeul pe care îl aveţi depăşeşte orice imaginaţie. Chiar nu trebuia să fiţi astăzi în sala Parlamentului.”

Tudor Deliu i-a amintit candidatului la funcţia de preşedinte al CSJ că cetăţenii dar şi partenerii de dezvoltare consideră că sistemul judecătoresc din RM face justiţie selectivă şi la comandă.

Potrivit jurnal.md, Ion Druţă este unul dintre judecătorii care au fost avansaţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de la prima instanţă direct la Curtea Supremă de Justiţie, omiţându-se treapta de apel. ”Numele lui Druţă, care este şi preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor, a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. S-a numărat printre judecătorii care a dispus ca o datorie de peste patru milioane de lei a unui agent economic din Letonia să fie pusă în sarcina statului Republica Moldova.”

Ulterior cererea a fost declarată drept "inadmisibilă" de CEDO, iar Colegiul Disciplinar i-a aplicat lui Ion Druţă „mustrare”, recunoscându-l vinovat de încălcarea obligaţiei de imparţialitate, dar şi a Codului de Etică în dosarul cunoscut ca „Aroma Floris”. Ulterior însă CSM a anulat sancţiunea.

Sursa citată mai relatează că acum doi ani, patru judecători ai CSJ, inclusiv Ion Druţă, au fost pedepsiţi cu „mustrare” de către Colegiul Disciplinar pentru abateri în dosarul Stadionului Republican. Pedeapsa a fost aplicată după ce Ministerul Finanţelor a depus o plângere şi a cerut să se ia atitudine în cazul judecătorilor pe care i-a acuzat de prejudicierea bugetului de stat. Şi în acest caz membrii CSM au votat unanim pentru anularea sancţiunii.

De menţionat că Ion Druţă a fost singurul candidat care a participat la concursul iniţiat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia rămasă vacantă după plecarea lui Mihai Poalelungi la Curtea Constituţională.