Flash-mob la Chişinău: Diaspora solicită asigurarea dreptului de vot al alegătorilor de peste hotare

Transferul a peste 1 miliard dolari SUA acasă, le dă dreptul celor peste o treime de moldoveni cu drept de vot, aflaţi în afara ţării, să solicite Comisiei Electorale Centrale respectarea dreptului la vot şi finanţarea concurenţilor electorali, consideră mai mulţi reprezentanţi ai diasporei.
Urnă de vot (R. Moldova)
Urnă de vot (R. Moldova) (cec.md)
Maria Maevschi
01.08.2018

Reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din mai multe ţări au cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) asigurarea dreptului la vot pentru cei peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova plecaţi peste hotarele ţării.

Revendicările acestora conţin măsuri practice pentru facilitarea participării la votare în străinătate şi evitarea situaţiilor de îngrădire a dreptului la vot înregistrate în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2016. Aceştia au mai solicitat posibilitatea deschiderii secţiilor de votare acolo unde au votat mai mulţi cetăţeni în scrutinele trecute sau există cerere din partea a cel puţin 300 moldoveni, creşterea numărului de buletine disponibile în cadrul unei secţii de votare, votarea timp de 2 zile consecutive, atât cu paşaportul, cât şi cu buletinul de identitate etc.

Totodată, reprezentanţii diasporei cer respectarea recomandării Comisiei de la Veneţia şi acordarea posibilităţii cetăţenilor cu drept de vot din diasporă să finanţeze concurenţii electorali şi partidele politice în limita a 5 salarii medii pe an.

Mai mult decât atât, marţi 31 iulie, reprezentanţii diasporei, susţinuţi de mişcarea civică „Occupy Guguţa”, au organizat un flashmob în susţinerea proiectului de lege cu privire la drepturile speciale ale alegătorilor din diaspora, elaborat cu participarea reprezentanţilor diasporei şi înaintat de un grup de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova.

„Participanţii la eveniment au îndemnat Comisia Electorală Centrală să susţină plenar propunerile moldovenilor din diasporă şi să nu permită limitarea gradului de participare a alegătorilor din diaspora, în condiţiile caracterului nereprezentativ şi anti-democratic al sistemului electoral mix într-un singur tur.

Participanţii la eveniment au subliniat că numărul de voturi din partea cetăţenilor din afara ţării a constituit peste 10% din numărul total de voturi, chiar dacă nu toţi doritorii au putut vota, fapt care arată gradul înalt de angajament civic şi cererea pentru exercitarea dreptului la vot al cetăţenilor din diasporă”, se arată într-un comunicat de presă al diasporei.

În context, aceştia au scandat „Diaspora contează, diaspora votează” şi „Vă vedem din Londra, vă vedem din Viena, vă vedem din Dublin, va vedem de peste tot”.

Luând în considerare că numărul moldovenilor cu drept de vot, aflaţi peste hotarele ţării depăşeşte o treime, subiectul votului în diaspora este actual pentru majoritatea dintre ei, mai ales în contextul în care aceştia asigură supravieţuirea economică a statului RM prin transferuri de peste 1 miliard dolari SUA anual.

„Fără a crea condiţii pentru o participare largă a diasporei, alegerile nu vor fi reprezentative”, au conchis participanţii la protest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor