Promo-LEX: Miliţieni din Transnistria continuă să răpească persoane de pe teritoriul controlat de autorităţile R. Moldova

Poliţişti de la Chişinău au oprit maşina unui fost oficial din Transnistria pentru verificarea actelor, după care acesta a fost imediat preluat de miliţieni din stânga Nistrului şi transportat la Tiraspol, afirmă Promo-LEX.
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria)
DrapelulTransnistriei şi al Rusiei (Transnistria) (novostipmr.com)

Promo-LEX atenţionează că, recent, dar şi pe parcursul anilor au fost înregistrate numeroase cazuri în care reprezentanţii miliţiei din regiunea transnistreană au răpit persoane şi le-au transportat pe teritoriul aflat în afara controlului autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova în unele cazuri cu ajutorul poliţiei moldovene.

ONG-ul condamnă practicile de colaborare între organele constituţionale de poliţie şi structurile ilegale din stânga Nistrului, reiterând că, potrivit Constituţiei R. Moldova, justiţia se realizează doar de către autorităţile constituţionale care trebuie să decidă asupra aplicării prevederilor legale.

Astfel, Promo-LEX informează că, la 27 iulie, fostul şef al aşa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadii Kuzmiciov, deplasându-se pe traseul Chişinău – Leuşeni, a fost oprit de către un echipaj al Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru a-i fi verificate actele. Între timp, un alt vehicul, fără numere de înmatriculare, a oprit, iar patru mascaţi l-au pus la pământ pe Ghenadii Kuzmiciov, au luat toate actele din mâinile poliţiştilor, l-au preluat şi reţinut pe Kuzmiciov şi s-au făcut nevăzuţi, transportându-l direct în oraşul Tiraspol.

Directorul Promo-LEX, Ion Manole, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, că sunt prezente toate semnele unei răpiri şi este extrem de îngrijorător faptul că la această infracţiune ar fi participat organele de forţă constituţionale.

”Dacă se demonstrează că reprezentanţii poliţiei sunt implicaţi, acest fapt poate servi ulterior drept argument pentru condamnarea R. Moldova la CEDO, alături de Federaţia Rusă, deoarece acţiunile autorităţilor conţin fapte abuzive ce demonstrează că autorităţile constituţionale nu au creat mecanisme eficiente de apărare a drepturilor omului, dar şi de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriu ţării”, a adăugat Manole.

Avocatul lui Ghenadii Kuzmiciov, Veaceslav Ţurcan susţine că o astfel de ilegalitate nu putea fi comisă fără ca ministrul Afacerilor Interne de la Chişinău să nu ştie. ”Un alt lucru grav este faptul că nici măcar avocatul nu poate afla detalii despre acuzaţiile ce îi sunt aduse lui Kuzmiciov, ori starea sa actuală de sănătate.”

Potrivit rudelor lui Kuzmiciov, după ce a fost reţinut, acesta a fost maltratat apoi lipsit de asistenţa medicală necesară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe