PLDM a înregistrat în Parlamentul R. Moldova „Legea Magniţki” în calitate de proiect de lege

Legea Magniţki înregistrată la 14 decembrie 2012 în Congresul SUA şi susţinută de Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Lituania, Letonia, Estonia, Republica Dominicană, etc., nu poate să nu fie votată şi de Republica Moldova, consideră deputatul PLDM, Tudor Deliu.
Maria Maevschi
27.07.2018

alte articole

Tudor Deliu, deputat din partea PLDM (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
27.07.2018

Preşedintele fracţiunii parlamentare Partidul Liberal Democrat, Tudor Deliu, a anunţat în timpul şedinţei Parlamentului din 26 iulie 2018, că deputaţii PLDM, susţinuţi de parlamentarii Eugen Carpov, Octavian Gramă, Mihaela Spătaru, Simion Grisciuc şi Valeriu Ghileţchi, au înregistrat la secretariatul Parlamentului proiectul de lege cu denumirea „Legea Magniţki”.

Acesta a specificat că drept motiv pentru elaborarea şi înregistrarea acestui subiect a servit faptul că pe parcursul ultimului deceniu prin sistemul bancar al Republicii Moldova au fost derulate numeroase tranzacţii suspecte de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, tranzacţiile implicând companii înregistrate în jurisdicţii off-shore şi agenţi economici din Federaţia Rusă.

Totodată, Deliu a ţinut să facă referire la istoricul acestei Legi, amintind despre cazul de corupţie, cu rezonanţă la nivel global, care a fost deconspirat de avocatul rus Serghei Magniţki, acesta fiind plasat ilegal în detenţie de autorităţile din Federaţia Rusă, iar ulterior torturat şi omorât.

„La 14 decembrie 2012, Congresul Statelor Unite a adoptat Legea Responsabilităţii dedicată lui Serghei Magniţki. Respectiv, această lege mai apoi a fost susţinută la nivel global de mai multe state, cum ar fi Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Lituania, Letonia, Estonia, Republica Dominicană, etc. Republica Moldova nu poate să nu se alinieze la aceste ţări şi să nu adopte Legea Magniţki”, a declarat deputatul PLDM.

Scopul proiectului de lege este, potrivit parlamentarului moldovean, de a crea instrumente legale atât pentru protejarea sistemului financiar-bancar autohton de abuzuri, cât şi pentru a impune restricţii contra persoanelor care comit acte de corupţie şi violare a drepturilor omului.

Astfel s-au făcut modificări la două legi şi anume legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, fiind introduse criterii suplimentare referitoare la interdicţia de intrare pe teritoriul statului a persoanelor responsabile sau implicate în asasinarea extrajudiciară, tortură sau alte încălcări grave ale drepturilor şi libertăţilor omului comise asupra cetăţenilor Republicii Moldova şi altor state.

„Vreau să mulţumesc organizaţiilor societăţii civile din Republica Moldova care au contribuit la elaborarea acestui proiect, 17 la număr. Noi, deputaţii semnatari ai acestui proiect de lege sperăm ca în Republica Moldova nu va exista nicio fracţiune parlamentară care s-ar opune direct măsurilor de prevenire a corupţiei şi tragerii la răspundere a persoanelor implicate în aceste acte de corupţie şi spălare de bani ori încălcări sistematice ale drepturilor omului”, a conchis Deliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor