Arabia Saudită: 5 yemeniţi decapitaţi în public

Arabia Saudita: În anul 2013, 46 de persoane au fost executate, printre care o bonă, Rizana, de origine sinhali, pentru care s-a mobilizat întreaga lume.
Arabia Saudita: În anul 2013, 46 de persoane au fost executate, printre care o bonă, Rizana, de origine sinhali, pentru care s-a mobilizat întreaga lume. (Ishara S.KODIKARA / AFP / Getty Images)

Există încă ţări în care condamnaţii la moarte sunt expuşi publicului, literalmente. Cinci yemeniţi au fost decapitaţi în Jizan, în partea de sud-est a Arabiei Saudite, conform anunţului de marţi a agenţiei oficiale „Spa”. Cei cinci străini formaseră o bandă specializată în furturi care a operat în diferite oraşe ale ţării. În timpul jafurilor banda a comis şi crime.

Un martor ocular a descris cum corpurile celor cinci au fost expuse într-o piaţă din apropierea unei universităţi. O fotografie care a apărut pe Twitter arată cele cinci corpuri, cu o frânghie legată de mijloc, atârnaţi de o bară de metal suspendată între două macarale.

Cel care a publicat fotografia descrie scena ca „o decapitare publică în Jizan" şi o definea drept: "împărăţia întunericului prezentată unor studenţi care se pregătesc pentru un examen".

Aceasta nu este prima dată când în conservatorul stat al Arabiei Saudite, leagănul wahhabismului (interpretarea cea mai strictă a islamismului sunnit), sunt expuse publicului, în piaţă, execuţii - chiar şi prin crucificare. În martie, un yemenit a fost pus pe cruce după ce a fost executat pentru jefuirea, violarea şi uciderea unui pakistanez. În conformitate cu Sharia (legea islamică) crimele: violul, jaful armat, traficul de droguri, etc, sunt pedepsite cu moartea.

Amnesty Internaţional a înregistrat în anul 2012 cel puţin 79 de execuţii, incluzând cel puţin 27 de cetăţeni străini, iar în anul 2013, numărul lor este estimat la 46.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe