Rusia ar ascunde locul unde se află piloţii moldoveni. Ministerul de Externe convoacă ambasadorul Moscovei la Chişinău

Procurorii susţin că mai multe persoane au încercat să se implice în eliberarea ostaticilor moldoveni zădărnicind activitatea organelor de stat, aceştia acţionând pentru interes material, sau să obţină alte avantaje.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
13.02.2019

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a fost convocat miercuri, 13 februarie, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), unde i-a fost înmânată nota de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegaţiei moldoveneşti, care se află la Moscova din 11 februarie, la cetăţenii Lionel Buruiană şi Mihai Crihan, piloţii eliberaţi recent din prizonieratul taliban şi transportaţi în Capitala Rusiei.

MAEIE şi-a exprimat consternarea că în pofida prevederilor şi normelor de drept internaţional, autorităţile Federaţiei Ruse refuză să comunice informaţii privind locul unde se află piloţii moldoveni, starea lor de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relaţiile bilaterale.

Potrivit unui comunicat, ministerul şi-a exprimat îngrijorarea că situaţia riscă să devină una dramatică cu interferenţe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească în scopuri politice.

Diplomatul rus a transmis oficialilor MAEIE, că cetăţenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG, iar Guvernul Federaţiei Ruse nu este implicat în acest proces.

Premierul Pavel Filip l-a acuzat miercuri de imoralitate pe preşedintele Igor Dodon, după ce acesta şi-a asumat merite în eliberarea recentă a piloţilor moldoveni.

Preşedinţia a respins anterior asemenea acuzaţii venite şi din partea lui Andrian Candu, vorbind de o reacţie „politizată” a autorităţilor guvernamentale.

„Constatăm în mod repetat o reacţie bolnăvicioasă a conducerii Parlamentului vizavi de eliberarea cetăţenilor moldoveni. Se creează impresia că eliberarea ostaticilor moldoveni a trezit gelozie, supărare şi indignare, nu fericire printre unii reprezentanţi ai statului şi ai guvernării”, se arată într-o declaraţie a Preşedinţiei.

De menţionat că, Procuratura Generală a deschis un dosar penal în cazul cetăţenilor moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan. „Am constatat în cadrul măsurilor întreprinse mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversau procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor