Finanţarea lui Dodon de către Şor. Expert: Dacă Dodon şi Şor nu ar fi existat, ar fi fost inventaţi. Nu vor fi eliminaţi

Unii consideră că s-ar aduna intenţionat argumente în favoarea ilegalităţii participării PSRM-ului în această campanie electorală, Dodon fiind cel interesat să eşueze în preluarea puterii. Alţii afirmă că astfel de argumente nu sunt decât o tentativă de a-l flexibiliza în anumite negocieri tenebre pe viitor.
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale (Epoch Times România)

Recent, primarul oraşului Orhei, Ilan Şor a ieşit într-o conferinţă de presă cu o valiză în mână, dând de înţeles că ar fi fost cândva plină cu bani care ar fi ajuns la preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon în cursa pentru Preşedinţie. Între timp Dodon, făcându-se ca nu înţelege despre ce este vorba, a afirmat că acest lucru ar face parte din planurile liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc fiind o încercare de a scoate socialiştii din cursa electorală.

„Această senzaţie de rulare a unor evenimente într-o casă de nebuni nu mă lasă. Vine un concurent electoral, declară în public că a dat mită şi nu există nicio reacţie, nici a Centrului Naţional Anticorupţie, nici a Procuraturii, toţi tac. Totuşi lumea ştie că astfel de lucruri nu se întâmplă cu de la sine putere”, a comentat moderatorul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, Val Butnaru.

De menţionat este faptul că în aceeaşi zi, la CEC s-a adresat liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă solicitând retragerea socialiştilor din cursa electorală, iar la scurt timp, un alt actor electoral, Alexandr Kalinin, a declarat că Dodon, întorcându-se de la Moscova cu avionul Gazpromului, ar fi luat cu el 20 milioane de dolari pentru campania electorală, nevoi personale etc., lucruri care se întâmplă cu două săptămâni înainte de alegeri.

În opinia deputatului în primul Parlament, Vasile Şoimaru, apariţia lui Şor şi a lui Chirtoacă în aceeaşi zi cu declaraţii împotriva lui Dodon nu ar fi deloc întâmplătoare. Acesta consideră cei cei doi „joacă hora împreună”, menţionând că rămâne de văzut cum de au ajuns cei doi de aceeaşi parte a baricadei.

Directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR) Moldova, Ştefan Gligor, a specificat că apariţie celor 20 milioane de dolari pe care Dodon i-ar fi primit acum de la Moscova, este un lucru grav, menţionând că s-ar aduna intenţionat un şir de argumente în favoarea ilegalităţii participării Partidului Socialiştilor în această campanie electorală, lucru făcut evident atunci când PD are nevoie de o astfel de turnură.

„Există vorbe spuse în şoaptă, că chiar şi Igor Dodon ar fi interesat să eşueze în preluarea puterii, fiindcă având un grad înalt de dependenţă faţă de Vlad Plahotniuc nu va putea argumenta şi justifica de ce nu luptă până la urmă pentru preluarea puterii legislative ca să poată numi executivul. Fiind în mod evident susţinut de Vladimir Putin şi administraţia prezidenţială nu va putea să justifice în faţa Federaţiei Ruse care evident îl susţine pe faţă cum de s-a întâmplat că nu a mers în a-şi apăra partidul şi a obţine un rezultat maximal în aceste alegeri cu toate resursele financiare pe care le deţine”, a declarat Ştefan Gligor.

Pe de altă parte, analistul politic şi economic, Victor Ciobanu, pune la îndoială un astfel de scenariu, considerând că ar fi absolut neverosimil din mai multe considerente. Acesta a menţionat că odată cu dispariţie PSRM-ului şi a lui Dodon de pe arena politică a Republicii Moldova va dispare şi sensul existenţei pentru partenerii externi a lui Plahotniuc care de ani buni „luptă cu tancurile ruseşti”. Plahotniuc are nevoie de un Dodon şi socialişti, dar să fie într-o marjă rezonabilă, pentru a nu forma de unii singuri următorul Guvern.

Cât despre acuzaţia lui Kalinin, Ciobanu consideră că este una foarte gravă, creându-i-se impresia că asistă la un deja-vu, având în vedere declaraţiile din anul 2014 privind finanţarea din Bahamas care nu au dus la niciun rezultat final.

„Acum probabil va fi la fel, pentru că în mod normal, după asemenea declaraţii Kalinin trebuia deja să fie invitat acolo unde trebuie să depună depoziţie, Şor cu valiza exact acolo, şi Dodon la confruntare directă ca să confirme/infirme acest lucru.

De aceea eu rămân pe poziţia că Dodon va fi păstrat până la urmă în această cursă. Dacă va fi scos din cursa electorală, eu cred că se va termina cu un scandal super grandios. Aceasta nu este decât o tentativă de a-l mai flexibiliza în anumite negocieri tenebre pe viitor”, a punctat comentatorul politic.

Expertul în domeniile justiţiei, anticorupţiei, integritate Asociaţia ADEPT, Mariana Calughin, a menţionat că dacă nu ar fi existat Dodon şi Şor, ar fi trebuit inventaţi. În opinia expertei, aceste două partide foarte bine canalizează ceea ce „noi numim sentimentul de nemulţumire şi revoltă al cetăţenilor. Evident că vor fi menţinute în cursă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe