Facebook expune o bază de date imensă cu numerele de telefon ale utilizatorilor

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

Gigantul Facebook a expus, aparent din neatenţie, milioane de numere de telefon legate de conturile de Facebook ale utilizatorilor, potrivit unui raport al publicaţiei TechCrunch.

TechCrunch susţine că un server expus online al companiei Facebook "conţinea peste 419 milioane de înregistrări din diverse baze de date din mai multe ţări, inclusiv 133 de milioane de înregistrări ale utilizatorilor Facebook din SUA, 18 milioane de înregistrări ale utilizatorilor din Marea Britanie şi peste 50 milioane de înregistrări ale utilizatorilor din Vietnam."

TechCrunch a adăugat că, în absenţa protecţiilor prin parole, oricine ar putea accesa datele.

Facebook a emis o declaraţie pentru USA Today în care spunea: "Acest set de date este vechi şi pare să aibă informaţii obţinute înainte de a face unele modificări anul trecut pentru înlăturarea posibilităţii utilizatorilor de a găsi alte persoane căutând numerele lor de telefon. Setul de date a fost eliminat şi nu avem nicio dovadă că datele conturilor de Facebook au fost compromise".

De asemenea, Facebook consideră că, din cauza numeroaselor duplicate din bazele de date, numărul total al numerelor de telefon care s-ar fi putut scurge online este la aproximativ jumătate din numărul total raportat de TechCrunch - însă numărul este încă foarte mare.

TechCrunch a indicat că a verificat un număr de înregistrări din baza de date, încercând să verifice numărul de telefon al unor conturi Facebook cu ID-ul acestora pe Facebook şi că unele înregistrări includeau şi numele, sexul şi locaţia utilizatorului după ţară.

Înainte de a fi eliminată, baza de date a fost descoperită de un cercetător de securitate, care a contactat apoi TechCrunch. Potrivit TechCrunch, existau profiluri asociate cu celebrităţi.

Facebook a fost lovită de o serie de scandaluri de confidenţialitate şi date. În luna iulie, Comisia Federală a amendat cu 5 miliarde USD pentru încălcarea drepturilor de confidenţialitate ale consumatorilor.

După campania prezidenţială americană şi Brexitul britanic, Facebook a fost afectată de asocierea cu Cambridge Analytica, o companie la care a ajuns un volum mare de date ale utilizatorilor de Facebook, cu ajutorul unor aplicaţii Facebook, fără consimţământul acestora. Datele au fost folosite în campanii electorale sau politice.