Armata chineză renunţă la Windows pentru a evita arsenalul de programe de hacking al CIA

Microsoft Windows 10
Microsoft Windows 10 (Getty Images)

La câteva săptămâni după ce anunţase că Huawei îşi va dezvolta propria alternativă la sistemul de operare Android după ce Google a interzis companiei chineze să îl mai folosească, ZDnet a raportat că armata chineză va crea o alternativă la Microsoft Windows.

Înainte ca decizia să fie oficială, s-a raportat despre ea la începutul acestei luni, când revista militară canadiană Kanwa Asian Defense a notat că Beijingul îşi va dezvolta propria variantă a sistemului de operare de la Microsoft de teama supravegherii americane (şi, bineînţeles, ca răspuns la includerea Huawei pe o listă neagră a Statelor Unite), potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Datorită scurgerilor în care au fost implicaţi Edward Snowden, grupul The Shadow Brokers sau a documentelor secrete publicate de WikiLeaks în seria de dezvăluiri “Vault 7”, oficialii comunişti chinezi sunt foarte conştienţi de arsenalul bogat de programe de hacking al SUA, care sunt disponibile, de la televizoarele Smart până la serverele Linux, de la routere până la sisteme de operare pentru calculatoare desktop, precum Windows şi Mac.

Deoarece aceste scurgeri de informaţii au dezvăluit faptul că SUA poate hăckui aproape orice sistem, planul guvernului comunist chinez este de a adopta o abordare de tipul “securitate prin obscuritate” şi de a folosi un sistem de operare făcut la comandă care va îngreuna eforturile actorilor străini ostili – în principal SUA – să spioneze operaţiunile militare chineze, potrivit ZDnet.

Noul sistem de operare va fi dezvoltat de un grup de conducere special creat pentru securitatea informaţiilor şi a Internetului, aşa cum a raportat ziarul Epoch Times, citând Kanwa.

Grupul nu are încredere nici în sistemul de operare UNIX, care este folosit de unele servere ale Armatei de Eliberare a Poporului (AEP), a raportat Kanwa. Prin urmare, autorităţile din Beijing au ordonat dezvoltarea unui sistem de operare dedicat armatei chineze.

Grupul mai consideră că Controlerul Logic Programabil (PLC) dezvoltat de Germania, folosit în prezent în 70% din sistemul de control industrial al Chinei, prezintă riscuri imense pentru securitatea naţională a Chinei. Beijingul a prezentat planuri pentru îmbunătăţirea reţelei Chinei, pentru a deveni mai avansată în tehnologia cibernetică, potrivit Epoch Times.

Între timp, Huawei renunţă la Android OS în favoarea propriului sistem de operare, numit HongMeng. Noul sistem ar trebui să fie gata de lansare la sfârşitul acestui an pe plan intern, şi în 2020 pentru pieţele internaţionale, potrivit TechRadar.

Google anunţase în 20 mai că va bloca parţial accesul dispozitivelor Huawei la sistemul de operare Android. Totuşi, compania americană a primit din partea Casei Albe o prelungire a termenului până în 19 august. Alte companii hi-tech care au inclus Huawei pe lista lor neagră sunt Qualcom, ARM sau Micron.