Explozia unui meteorit deasupra capitalei Tokyo, înregistrată de mai multe observatoare [video]

Meteorit
Meteorit (screenshot tramite video Youtube)

În noaptea de 2 iulie, locuitorii din Tokyo au observat pe cer o lumină strălucitoare, însoţită de o explozie puternică. Se estimează că a fost un meteorit cu un diametru de aproximativ 1,6 metri, potrivit Japan Times.

Câteva mii de meteoriţi ard zilnic în atmosfera Pământului, dar marea majoritate a acestor evenimente au loc deasupra oceanelor sau a regiunilor nelocuite. Adesea apar în timpul zilei, ceea ce le face aproape invizibile.

Explozia de la Tokyo a avut loc în jurul orei locale 2:30 a.m. şi a fost observată în cea mai mare parte a regiunii japoneze Kanto. Potrivit unei înregistrări realizate de Daichi Fujii, curatorul Muzeului oraşului Hiratsuka din Prefectura Kanagawa, obiectul se deplasa de la vest la est.

Evenimentul a fost observat timp de câteva secunde, iar una dintre staţiile Sistemului Internaţional de Monitorizare, care are aproape 1.150 de kilometri, a reuşit să-l înregistreze. Totodată, explozia a fost înregistrată şi de Observatorul Akeno, de la Institutul de Tehnologie din Tokyo.

Pe baza datelor disponibile, Organizaţia Internaţională de Meteoriţi (OMI) a calculat energia exploziei: aceasta a ajuns la 150 de tone de TNT. Cu o viteză estimată la 14 km/s şi o densitate de 3.000 kilograme pe metru cub, diametrul corpului ceresc a fost de aproximativ 1,6 metri şi a avut aproximativ 1,6 tone.

Meteoritul Celyabinsk care a explodat deasupra Rusiei în 2013 a fost probabil de 10-20 de ori mai greu.