Oamenii de ştiinţă descoperă al doilea crater de impact subglaciar în nord-vestul Groenlandei [video]

Are un diametru de 36,5 kilometri şi este mai mare decât cel descoperit anterior, în luna noiembrie 2018, la numai 180 de kilometri distanţă. Dar nu par a fi conectate.
Crater subglaciar în nord-vestul Groenlandei
Crater subglaciar în nord-vestul Groenlandei (Image credit: NASA’s Goddard Space Flight Center / Jefferson Beck)

Joe MacGregor, glaciolog în cadrul NASA, care a participat la descoperirea a două cratere cauzate de impactul cu asteroizi în regiunile îndepărtate din nord-vestul Groenlandei, afirmă că nu există nicio legătură între ele.

Descoperirea primului crater, în gheţarul Hiawatha, a fost anunţată în luna noiembrie anul trecut.

Craterele nu au legătură între ele

Chiar dacă sunt situate la doar 183 de kilometri depărtare unul de celălalt, potrivit oamenilor de ştiinţă, cele două createre nu sunt legate deoarece s-ar fi produs în perioade diferite. Noul crater, descoperit datorită măsurătorilor efectuate cu radare de precizie situate la bordul sateliţilor Terra şi Aqua şi cu imaginile radar luate de misiunea IceBridge de la NASA, are un diametru de 36,5 km (celălalt este un pic mai mic, 31 de kilometri diametru şi 320 de metri adâncime). În cazul în care măsurătorile sunt confirmate prin analize ulterioare, s-ar plasa pe locul 22 în lista celor mai mari cratere de meteorit de pe planeta noastră descoperite până acum.

Cele două descoperiri deschid un nou front al investigaţiilor

Până în prezent oamenii de ştiinţă au fost convinşi că sub calotele de gheaţă polară din Antarctica şi Groenlanda, craterele de impact nu se puteau conserva pentru mult timp datorită eroziunii glaciare.

Noul crater este acoperit de un strat de gheaţă de 2.180 de metri şi are cel puţin 79.000 de ani vechime, iar craterul din Hiawatham care se află sub un strat de 950 de metri nu depăşeşte 12.800 de ani.

Şansele ca două evenimente necorelate să creeze cratere de impact atât de mari la o distanţă de 180 de kilometri unul de altul sunt scăzute, dar există cel puţin două alte cazuri cunoscute, unul în Canada şi celălalt în Ucraina. Descoperirea este descrisă într-un articol publicat în Geophysical Research Letters.

Articol ştiinţific de referinţă: A Possible Second Large Subglacial Impact Crater in Northwest Greenland

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură