Companie minieră israeliană descoperă un safir cu minerale rare

Safirul de Carmel, inclus recent în lista oficială a mineralelor cunoscute
Safirul de Carmel, inclus recent în lista oficială a mineralelor cunoscute (Shefa Yamim)

Compania israeliană Shefa Yamim a descoperit un mineral care, până acum, se credea că există numai în spaţiu. Mineralul, încorporat într-o gemă albastră, şi numit “Safirul de Carmel” sau carmeltazita (ZrAl2Ti4O11) - pentru compoziţia sa chimică şi în onoarea Muntelui Carmel, locul unde a fost descoperit - a fost inclus în lista oficială a International Mineralogical Association, Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification.

Constând din titan (Ti), aluminiu (Al) şi zirconiu (Zr) - de aici sufixul TAZ în numele său – mineralul a fost găsit în roca vulcanică din regiunea Haifa, încrustat într-un cristal de corindon, alt mineral, de o duritate extraordinară, compus din oxid de aluminiu, care este de obicei prezent în natură sub forma de rubin sau safir. Structura cristalină şi proprietăţile sale îl fac un element unic, a cărui compoziţie se aseamănă mult cu Allendeite (Sc4Zr3O12) un mineral descoperit după analizarea unui meteorit care a brăzdat cerul mexican în 1969 şi a căzut în Valle de Allende, după ce a explodat în mii de fragmente care s-au răspândit în statul Chihuahua.

Compania Shefa Yamim, cu sediul în oraşul Acre, lucrează din 2014 în extracţia safirului vulcanic din nordul Israelului, în vecinătatea râului Kishon. Compania, dedicată exclusiv exploatării miniere a pietrelor preţioase din Israel, a înregistrat deja marca “Safire de Carmel” pentru viitoarea comercializare a pietrelor. „În lumea de astăzi, în care preţurile pietrelor preţioase sunt determinate în principal de raritatea lor, safirul de Carmel este o descoperire unică, deoarece nu a fost găsit în nicio parte din lume”, spune Avi Taub, preşedintele companiei de minerit.

Cea mai mare gemă găsită până acum din acest nou mineral este de 33,3 carate. Culoarea acesteia acoperă o gamă largă de albastru cu nervuri albe şi maro portocaliu - datorită urmelor de calciu, magneziu şi scandiu, pe care, de asemenea, le conţine. Carmeltazita se manifestă în formă de nervuri în nuanţe negru şi verde închis în interiorul cristalului albastru. Potrivit experţilor, raritatea, duritatea şi dimensiunile sale o fac o piesă unică pentru bijuteriile de înaltă gamă.

Safirul de Carmel
Safirul de Carmel (Shefa Yamim)

Studiul principal asupra noului mineral a fost realizat de către o echipă de experţi condusă de geologul australian William Griffin, un expert în scoarţa terestră, care a vizitat iniţial Israel în 2016 pentru a analiza mai multe roci de moissanite, un alt mineral spaţial găsit de către compania israeliană în apropierea oraşului Haifa, în acelaşi loc ca şi carmeltazitul, care se formează în absenţa oxigenului. Aspectul său de diamant ar putea confunda ochiul neexperimentat, dar este o piatră de carbură de siliciu, care astăzi este chiar sintetizată în laboratoare pentru industria de bijuterii.

Potrivit lui Griffin, „Israelul are depozite mari care conţin diferite tipuri de pietre preţioase, inclusiv diamante. Aceasta este într-adevăr o mină de aur”, a spus geologul.

În momentul de faţă, compania Shefa Yamim declară că nu se cunosc posibilele rezerve ale noului mineral, dar există speranţe datorită rezultatelor bune obţinute.

Mai multe informaţii: Shefa Yamim’s carmeltazite discovery on Mount Carmel officially classified as a new mineral; Israeli mining company unearths rare mineral