Panică în Detroit! Un meteorit a căzut peste Michigan (Video)

Căderea unui meteorit la periferia oraşului american Detroit, marţi 16 ianuarie, a provocat un cutremur de gradul 2 pe scara Richter şi o explozie puternică care a zguduit reşedinţele din apropiere. Fenomenul a fost confirmat de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite.
(Getty Images)

Cutremurul a fost înregistrat marţi seară la ora 20:09 ora locală (01:09 miercuri GMT). Iniţial, fenomenul a părut un tunet însoţit de fulger, însă experţii au afirmat că este vorba de un meteorit.

"Se pare că din videoclipurile şi rapoartele pe care le-am obţinut (ar fi un meteorit)", a declarat Jordan Dale, meteorolog la Serviciul Naţional de Meteorologie. "Cu toate acestea, nu putem confirma încă că este un meteorit. La acest moment, rămânem doar la ceea ce ştim - că nu este vorba de tunet, de fulgere sau alte fenomene legate de vreme".

Mai târziu, Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a confirmat că originea seismului a fost căderea unui meteorit, care "s-a văzut şi s-a auzit" în zona oraşului Detroit.

Fenomenul a avut loc la 8 kilometri vest-sud-vest de New Haven, un orăşel de aproximativ 4.600 de locuitori de la periferia oraşului Detroit, în apropiere de lacul St. Clair şi de graniţa cu Canada.

Zeci de persoane au postat pe reţelele de socializare înregistrări ale fenomenului în care se putea vedea o dâră luminoasă urmată de o aparentă explozie.

Pe Twitter, oamenii au reacţionat şocaţi la fenomen. "Michigan a fost lovit de un meteorit? O bombă? OZN? ", a scris o persoană.

Meteoriţii, cunoscuţi de asemenea sub numele de stele căzătoare, provin din coliziunea unor asteroizi sau din dezintegrarea unor comete. Denumirea de "stele căzătoare" provine din observarea urmelor luminoase lăsate de meteoriţi pe cer, în procesul dezintegrarii lor.