Experţi din Moldova: În 2017 sunt arestate mai multe persoane decât în 2009

Autorităţile moldovene declară că depun eforturi mari pentru ca arestarea sa fie aplicată în mod excepţional. În practică însă, procurorii şi judecătorii recurg din ce în ce mai des la arest, constată experţii de la CRJM.
Reţinere
Reţinere (facebook.com)

Experţii de la Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova (CRJM) atenţionează că procurorii şi judecătorii recurg din ce în ce mai des la solicitarea şi aplicarea măsurii preventive de arest. Astfel, în anul 2016 au fost arestate la fel de multe persoane ca şi în anul 2009, iar datele din prima jumătate a anului 2017 arată o creştere a numărului de demersuri şi cea mai înaltă rată de admitere din ultimii 10 ani.

Preşedintele CRJM, Vlad Gribincea consideră că datele statistice oficiale nu sunt deloc îmbucurătoare. Contrar declaraţiilor oficialilor, în ultimii ani, procurorii cer mai des arestarea. Rata demersurilor de arestare admise de judecători este în creştere în ultimii ani. În 2017 sunt mai mulţi arestaţi decât în 2009, după ce au fost adoptate legislaţii care fac mai grea arestarea. „Domni judecători, cum poate fi explicat acest fapt?”.

Menţionăm că ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari a anunţat recent despre implementarea sistemului de monitorizare electronică în domeniul probaţiunii, pentru ca moldovenii aflaţi în conflict cu legea să nu mai fie plasaţi în penitenciar unde aceştia „trebuie să reziste, să lupte sau faţă de care trebuie să se apere”.