Presupuşii asasini a lui Plahotniuc vor compărea pe banca acuzaţilor

Cel care a comandat ca Vladimir Plahotniuc să fie ucis ar fi interlopul Grigori Caramalac, care s-ar ascunde în Rusia. Activişti civici pun la îndoială faptul că aceştia doi ar fi duşmani sugerând că totul ar fi o înscenare.
Scenariul asasinării lui Plahotniuc, prezentat de procurori în power-point
Scenariul asasinării lui Plahotniuc, prezentat de procurori în power-point (facebook.com/beatrice dornean)

Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat miercuri că a fost încheiată urmărirea penală în cazul presupusei tentative de omor împotriva liderului Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc şi a expediat în instanţa de judecată materialele cauzei penale în privinţa a 7 persoane. Cel care a comandat crima este dat în căutare.

Inculpaţii sunt învinuiţi de comiterea mai multor infracţiuni şi anume: pregătirea omorului unei persoane, săvârşite de către un grup criminal organizat, la comandă; procurarea, păstrarea ilegală a armelor şi muniţiilor; organizarea, intrării şi şederii ilegale pe teritoriul R. Moldova a mai multor persoane, comis de către un grup criminal organizat; precum şi infracţiunea de trecere ilegală a frontierei de stat.

Potrivit procurorilor, în perioada 2016 - aprilie 2017, Caramalac Grigore care în prezent locuieşte în Rusia a înfiinţat şi a condus grupul criminal organizat, al cărui obiectiv ar fi fost omorul lui Vladimir Plahotniuc. În luna aprilie a.c., oamenii legii de la Chişinău au reţinut cu ajutorul poliţiei din Ucraina opt bărbaţi bănuiţi că ar fi pregătit executarea presupusului omor a lui Plahotniuc, prevenind astfel atentatul.

Procurorii susţin că suspecţii, 6 cetăţeni moldoveni şi 2 ucraineni, ar fi plănuit atacuri asupra sediului firmei lui Plahotniuc din Chişinău, Global Business Center (GBC), şi asupra maşinii liderului PDM. Astfel, unii dintre inculpaţi în perioada lunilor octombrie-decembrie 2016, de 3 ori s-ar fi deplasat în Moldova trecând ilegal frontiera vamală, pentru a studia obiectul atentatului, itinerarul, căile de acces, modalităţile de retragere şi în final săvârşirea atacului.

Procurorii au ţinut să sublinieze şi faptul că majoritatea persoanelor implicate în săvârşirea presupusului atentat, atât de pe teritoriul R.Moldova, cât şi de pe teritoriul Ucrainei, au dat declaraţii referitoare la circumstanţele pregătirii omorului. Cu toate acestea, pentru comiterea infracţiunilor incriminate, inculpaţii riscă pedepse cu ani grei de închisoare.

De menţionat că mai mulţi membri ai societăţii civile din Moldova au comentat ironic prezentarea de către procurori în cadrul unei conferinţe de presă a scenariului asasinării preşedintelui PDM bine aranjat în programa power-point.

Astfel, activistul civic Sergiu Tofilat menţionează că la creativitate Procuratura ar întrece liniştit Institutul de Arte. ”În opinia procurorilor, noi ar trebui să înţelegem că acel Caramalac, fugit în Rusia, a pus la cale asasinarea lui Plahotniuc. Ok, atunci am o întrebare: De ce în 2013 Plahotniuc l-a ajutat pe Caramalac să scape de dosarul penal? După cum scrie RISE, procurorul Andrei Pântea a trimis ruşilor dosarul penal al lui Caramalac, iar în 2015 ruşii au clasat dosarul. Atunci erau "prieteni", dar pe urma s-au certat?”

Jurnalista de investigaţie, Alina Radu notează cu referire la decesul lui Brăguţa că atunci ”când Procuratura nu ştia cum să lămurească de ce pneumonia/tuberculoza purulentă provine de la lovituri cu picioarele în cap, a scos de la murat ”pesociniţa” (nisipiera din curtea unui bloc din Chişinău unde presupuşii asasini desenau planul omorului lui Plahotniuc n.r.). Pneumonia prin ucidere cu picioarele în cap nu încăpea în power-point.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe