Expert economic: Efectele aprecierii leului moldovenesc faţă de moneda internaţională sunt doar negative

Maria Maevschi
14.08.2018

alte articole

(photos.com)
Maria Maevschi
14.08.2018

În ultima perioadă, potrivit autorităţilor moldovene, leul moldovenesc se apreciază constant faţă de alte monede, euro, dolar, etc. Totuşi, Viorel Gîrbu, expert economic din cadrul Institutului Economiei de Piaţă, consideră că efectele acestei aprecieri în mod direct sunt doar negative.

Acesta a ţinut să explice că economia Republicii Moldova este o economie de dezvoltare, fiind necesar ca ţara să producă cât mai mult şi să exporte, mai ales că piaţa internă este una mică. În acest context, a menţionat expertul, pentru R. Moldova contează foarte mult rata de schimb valutar între moneda naţională şi moneda de referinţă a pieţelor pe care se exportă, a principalilor parteneri comerciali.

„În prezent moneda naţională creşte constant faţă de toate valutele de referinţă care sunt monitorizate şi care pot fi găsite pe pagina Băncii Naţionale. Acest lucru înseamnă că exporturile moldoveneşti sunt din ce în ce mai scumpe şi exportatorii moldoveni încasează o sumă din ce în ce mai mică, iar acest lucru duce la faptul că exportatorii moldoveni, întreprinderile producătoare din Moldova au capacitate din ce în ce mai redusă ca să investească în dezvoltarea de afaceri şi acest lucru are doar o conotaţie negativă”, a declarat Viorel Gîrbu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Specificând că evoluţia monedei naţionale este dictată de criza bancară din perioada 2014-2015, urmată de şocul de pe piaţa valutară din 2015 când s-a aflat despre renumitul furt al miliardului care a şi dinamitat efectiv modul în care evoluează economia naţională în prezent, aceste evoluţii au avut un efect negativ asupra încrederii mediului de afaceri din Republica Moldova. „Cred eu că problema principală s-a produs atunci când s-a furat miliardul din sectorul bancar”.

Totodată, Gîrbu a ţinut să precizeze că şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează evoluţiile interne ale Republicii Moldova. Astfel, în cazul în care aceste evoluţii sunt nu tocmai bune, programul semnat cu ţara noastră ar putea suspendat.

„Dacă lucrurile nu merg bine, Fondul Monetar suspendă programul, iar ulterior, într-un an-doi semnează un alt acord cu Republica Moldova. Deşi aceste acorduri au fost semnate deja într-un număr foarte mare cu Republica Moldova, noi în prezent suntem cei mai săraci pe continentul european”, a adăugat expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor