CPR Moldova: Plăţile din buget pentru acoperirea furtului miliardului, învăluite de secret

Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei
Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei (facebook.com)

După ce în 2016, în Republica Moldova a fost votată o lege prin care furtul miliardului a fost pus pe umerii cetăţenilor - Legea nr. 235 din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat, nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015, Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova încurajează presa şi cetăţenii să ceară explicaţii de la Ministerul Finanţelor privind achitarea dobânzilor din furtul miliardului.

Potrivit experţilor CPR Moldova, punctul 6 din articolul 2 al legii, prevede că „Dobânzile vor fi achitate SEMIANUAL, cu excepţia dobânzilor pentru primul an, care vor fi achitate anual, la expirarea unui an de la data emisiunii”.

Astfel, au ţinut să menţioneze aceştia, în conformitate cu această prevedere, în prima jumătate a anului 2018 a fost efectuată o achitare a dobânzilor despre care Ministerul nu a informat publicul.

„Vineri am solicitat Ministerului să confirme sau infirme faptul că în primul semestru al anului 2018 a avut loc o achitare a dobânzilor, iar în cazul în care aceasta a avut loc, am rugat să ni se ofere informaţie privind data şi suma achitării.

Ar fi strigător la cer ca după ce s-a furat un miliard, după ce furtul s-a pus pe umerii cetăţenilor, contrar voinţei lor, încă şi plăţile din buget pentru acoperirea acestui furt, să fie învăluite de secret”, se arată într-o postare pe pagina de socializare CPR Moldova.