Eugen Teodorovici ameninţă că-l dă în judecată pe Ghinea „pentru incompetenţă”

Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel  Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor  Europene
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că intenţionează să-l dea în judecată „pentru incompetenţă” pe succesorul său, Cristian Ghinea - recent demisionat din funcţie pentru a candida pe listele USR la Parlament.

„Sunt miliarde de euro cheltuieli făcute, adică lucrările executate pe acele proiecte de infrastructură mare, pe faza a doua a lor. Facturile nu pot fi depuse pentru că ministerul nu dă încă OK-ul, iar constructorii stau cu facturile în casă pentru că, dacă le aruncă spre decontare, se încarcă şi cu TVA. Deci, este o măgărie nesimţită, este un abuz clar în serviciu pentru ceea ce se face astăzi. Am dovezi în acest sens”, a afirmat senatorul PSD Eugen Teodorovici, în cadrul dezbaterii „Politica de coeziune a UE — De la reducere la adâncirea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre — Cazul României”, organizată de eurodeputatul PSD Victor Boştinaru.

Tedorovici a susţinut că i-a descris situaţia şi premierului, care se află acum „într-o situaţie ingrată”, şi anume „între a face plăţi de un miliard de euro în piaţă (...), şi anume pe deficitul bugetar, adică sare de 2,9 în cazul în care până acum, să spunem, au execuţia 'tanda pe manda', sau să nu facă şi să aştepte acreditare (n.r. sistemului informatic) şi să facă aceste plăţi anul viitor, adică să omoare acele firme care au făcut lucrările şi aşteaptă să vină de undeva banii”.

„Implicit, statul pierde. Adică pierde agentul economic, dar pierde şi statul. Ăsta este un exemplu clar de abuz în serviciu. Eu am de gând că fac în zilele următoare, în mod oficial, scris exact acest mecanism, pentru că este o primă piesă la dosarul penal care se va instrumenta. Îmi pare rău pentru dânşii, dar cred că dl Ghinea va fi primul ministru care va avea definit un astfel de dosar pe incompetenţă”, a mai susţinut fostul ministru.

Teodorovici a mai susţinut că dacă ar fi în guvern ar apela la externalizarea masivă a serviciilor din ministere, „pentru că sunt mii de funcţionari care nu fac nimic”.