Erdogan dezlănţuit: 50 de mii de persoane devin ţinta epurării în Turcia

Continuând campania de înlăturare a opozanţilor politici ai preşedintelui Erdogan, guvernul turc a înlăturat marţi peste 15.000 de persoane din Ministerul Educaţiei, al Energiei sau din sectorul spionajului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Guvernul turc a promis că îi va înlătura pe aliaţii clericului musulman autoexilat în SUA Fethullah Gulen, care este învinuit pentru puciul eşuat de săptămâna trecută. Astfel, campania de epurare din sânul poliţiei, armatei şi sectorul judiciar s-a extins marţi la universităţi şi şcoli, la autorităţile religioase şi agenţiile de informaţii.

Aproximativ 50.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi sau arestaţi de la tentativa de lovitură de stat, declanşând tensiuni pe cuprinsul ţării cu 80 milioane de locuitori, care se învecinează cu Siria zguduită de război şi care este un aliat al Occidentului în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

“Această organizaţie teroristă paralelă nu va mai fi un pion eficient pentru nicio ţară”, a declarat premierul Binali Yildirim, făcând referire la ceea ce guvernul a susţinut de mult timp că ar fi un stat în stat şi care este controlat de susţinători ai lui Gulen.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat că guvernul pregăteşte o cerere oficială către SUA pentru extrădarea lui Gulen, care este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat puciul eşuat în noaptea de vineri spre sâmbătă, în care au fost ucişi cel puţin 232 de persoane.

Preşedintele american Barack Obama a discutat marţi despre statutul lui Gulen într-o convorbire telefonică cu Erdogan, a anunţat Casa Albă, cerând Ankarei să manifeste cumpătare în timp ce îi urmăreşte pe cei responsabil pentru tentativa de lovitură de stat.

În discuţii paralele, secretarul american al apărării Ashton Carter şi omologul său turc au discutat despre importanţa Bazei Aeriene turceşti de la Incirlik în campania împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, a susţinut Pentagonul.

Baza, care este folosită de forţele turce şi americane în campania aeriană împotriva Statului Islamic a fost lăsată fără curent electric în zilele care au urmat puciului eşuat. Partea americană a taberei foloseşte în prezent generatoare de curent pentru strictul necesar.

Gulen, 75 de ani, care trăieşte în prezent în autoexil în Pennsylvania dar are o reţea de susţinători în Turcia, a condamnat evenimentele din weekend şi a negat orice rol în acestea.

Fost aliat al lui Erdogan, Gulen a sugerat că preşedintele turc, după 14 ani de conducere a ţării şi acumulare constantă a puterii, a organizat puciul ca o scuză pentru a desfăşura actuala campanie de epurare a elementelor pe care le consideră a-i fi împotrivă.

Marţi, autorităţile turce au închis agenţiile media considerate a fi de partea clericului şi au declarat că 15.000 de persoane au fost suspendate din Ministerul Educaţiei, împreună cu 100 de oficiali din sectorul spionajului. Alte 492 au fost înlăturate din Directoratul pentru Probleme Religioase, 257 die la Biroul premierului şi 300 din Ministerul Energiei.

În contextul îngrijorării internaţionale, un oficial german a declarat că s-a deschis o fisură serioasă în Turcia şi că se teme că vor izbucni lupte în interiorul marii comunităţi turceşti din Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe