Ankara la răscruce / Kerry ameninţă Turcia cu expulzarea din NATO

Tensiunile dintre SUA şi Turcia s-au amplificat în mod dramatic după ampla campanie de suprimare lansată de Ankara împotriva celor suspectaţi de implicare în puciul eşuat de vineri noaptea.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Pe lângă cei peste 2.000 de membri ai forţelor armate turce, Ankara a ordonat ca cel puţin 50 de funcţionari publici cu funcţii înalte, 8.000 de ofiţeri de poliţie şi 30 de guvernatori regionali suspectaţi că ar avea legături cu puciştii să fie arestaţi sau concediaţi, potrivit Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă noaptea unei mulţimi de susţinători că ţara ar putea să reinstaureze pedeapsa cu moartea pentru “trădătorii” care au complotat să îi răstoarne guvernul.

Secretarul de stat american John Kerry a avertizat, luni, Turcia să nu renunţe la un proces echitabil în campania sa de arestare a persoanelor vizate în tentativa de lovitură de stat, implicând faptul că poziţia Turciei ca membră NATO ar putea fi analizată dacă ţara ar începe să se îndepărteze de principiile sale democratice.

“NATO are, de asemenea, o cerinţă în ceea ce priveşte democraţia”, a declarat Kerry reporterilor în Bruxelles. “În mod evident, o mulţime de oameni au fost arestaţi foarte rapid. Este cert că vigilenţa şi monitorizarea vor fi semnificative în zilele care urmează. Sperăm că SUA şi ceilalţi membri NATO vom putea colabora într-o manieră constructivă care să prevină afectarea poziţiei Turciei în alianţa vestică."

Avertismentul că statutul de membru NATO al Turciei va fi analizat intens marchează o amplificare a retoricii aprinse care a caracterizat relaţiile SUA-Turcia din ultimele zile.

În weekend, Ankara a cerut Statelor Unite să îl extrădeze pe clericul şi omul politic Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în Pennsylvania în 1999. Erdogan l-a acuzat pe Gulen de orchestrarea puciului de weekendul trecut şi a avertizat că cei care adăpostesc astfel de complotişti vor fi consideraţi ca fiind în “stare de război” cu Turcia. Kerry a negat categoric faptul că SUA ar fi avut vreun amestc în evenimentele din Turcia.

Experţii au avertizat oficialii americani să nu ţină predici Turciei privind angajamentul său faţă de valorile democratice în cadrul acestei campanii de curăţare a armatei, poliţiei şi sectorului judiciar după puciul eşuat. Astfel de declaraţii au potenţialul de a accelera sentimentul anti-american deja prezent în multe zone ale societăţii turceşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe