Erdogan vrea să se introducă pedeapsa cu moartea pentru pucişti

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va discuta despre posibilitatea introducerii pedepsei capitale pentru persoanele implicate într-o tentativă eşuată de lovitură de stat.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Erdogan a declarat duminică faptul că nu ar trebui să existe amânări în privinţa aplicării pedepsei cu moartea după o tentativă eşuată a unui puci, adăugând că guvernul va discuta cu partidele din opoziţie despre reintroducerea pedepsei capitale.

Preşedintele turc, care a participat la funeraliile unora dintre persoanele ucise în timp ce s-au opus puciului, a făcut aceste comentarii în faţa unei mulţimi mari de oameni. Discursul său a fost punctuat de apeluri de genul “dorim pedeapsa cu moartea”.

“Vă auzim cererea”, a declarat Erdogan mulţimii adunate în faţa locuinţei sale din Istanbul. “Într-o democraţie, oamenii obţin ceea ce doresc. Nu putem ignora această cerere”.

“Nu trebuie să amânăm această decizie pentru mult timp deoarece aceia care au făcut lovitura de stat trebuie să plătească”.

Erdogan a susţinut că guvernul va discuta cu partidele de opoziţie pentru a ajunge la o înţelegere în ceea ce priveşte introducerea pedepsei capitale.

Turcia nu a mai executat pe nimeni din 1984 şi a abolit în mod oficial pedeapsa capitală în 2004 ca parte a eforturilor sale de a se alătura Uniunii Europene.

Sâmbătă, la câteva ore după eşecul puciului, Parlamentul turc s-a întrunit de urgenţă în Ankara, toate partidele fiind în consens.

Noi arestări

Opoziţia, care este deseori vizată de guvern, a făcut apel la consolidarea democraţiei, Erdogan fiind acuzat că devine tot mai autoritar în cei 13 ani de când se află la putere. La rândul său, Erdogan l-a acuzat pe clericul autoexilat în SUA Fethullah Gulen de plănuire a loviturii de stat. Gulen a negat acest lucru.

Conflicte violente sporadice au continuat şi duminică între soldaţii rebeli şi armata turcă, şi aproximativ 6.000 de persoane au fost arestate începând de vineri seara, când a început tentativa de lovitură de stat. Aproximativ 70 de generali şi amirali au fost arestaţi, a adăugat agenţia de ştiri Anadolu.

În plus, au avut loc ciocniri între forţele de securitate şi rebeli la o bază aeriană turcă din oraşul central Konya, a declarat un oficial turc pentru AFP.

Un alt oficial turc a confirmat, de asemenea, că poliţia a tras focuri de avertizare înspre participanţii la puci care încă mai opuneau duminică rezistenţă. În cele din urmă grupul s-a predat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe