Mii de judecători şi procurori, arestaţi în Turcia. O mare asociaţie de magistraţi europeni reacţionează

Eliminarea în doar câteva ore a unui sfert din judecătorii şi procurorii din Turcia, urmată de arestarea multora dintre ei, sunt acţiuni specifice unui regim totalitar, a atras atenţia Asociaţia MEDEL - Magistraţi europeni pentru democraţie şi libertate.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Asociaţia MEDEL - Magistraţi europeni pentru democraţie şi libertate, formată din 22 de organizaţii naţionale din 15 ţări europene, solicită eliberarea miilor de judecători şi procurori care au fost demişi în mod arbitrar şi arestaţi de către guvernul turc, reiese dintr-un comunicat remis marţi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).

După ce guvernul turc a eliminat şi arestat mii de judecători şi procurori, magistraţii europeni au solicitat tuturor instituţiilor europene "să condamne în cei mai duri termeni cu putinţă atacul brutal al autorităţilor turce îndreptat împotriva sistemului judiciar".

Mai mult, MEDEL a cerut "eliberarea de îndată a miilor de judecători şi procurori care au fost demişi în mod arbitrar şi arestaţi cu încălcarea principiilor fundamentale ale statului de drept".

Potrivit UNJR, peste 2.700 de judecători şi procurori au fost destituiţi de guvernul turc, cu intenţia declarată de a epura sistemul judiciar din ţară.

"Eliminarea în doar câteva ore a unui sfert din judecătorii şi procurorii din Turcia, urmată de arestarea multora dintre ei, sunt acţiuni specifice unui regim totalitar, nu unei democraţii. Această acţiune împotriva judecătorilor şi procurorilor vine după ce guvernul turc a desfiinţat presa liberă şi societatea civilă din ţară", au declarat magistraţii europeni.

În ultimii ani, MEDEL a ridicat în rapoartele sale nenumărate îngrijorări cu privire la declinul democraţiei în Turcia.

"Toate aceste avertizări, trimise instituţiilor europene, au fost ignorate, ceea ce a condus la crearea mediului propice pentru adoptarea unor măsuri arbitrare împotriva membrilor sistemului judiciar şi pentru abolirea independenţei sistemului judiciar.

După eşecul loviturii de stat, toţi liderii europeni şi-au exprimat suportul pentru guvernul turc ales în mod democratic. Chiar şi guvernele democratice, însă, trebuie să respecte statul de drept şi drepturile fundamentale ale fiecărui cetăţean", au subliniat magistraţii europeni.

În opinia organizaţiei, situaţia specială din Turcia nu justifică în niciun mod acţiunea de epurare a sistemului judiciar şi arestarea a mii de magistraţi.

"Securitatea nu poate fi clădită nici pe încălcarea brutală a drepturilor fundamentale ori pe suprimarea independenţei sistemului judiciar, nici pe tăcerea instituţiilor democratice internaţionale care asistă pasive la astfel de devieri de la democraţie".

MEDEL şi-a exprimat "deplina solidaritate cu judecătorii şi procurorii din Turcia care apără valorile democraţiei, statul de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că magistraţii reţinuţi sunt eliberaţi şi se întorc în siguranţă la familiile lor".

"Îi chemăm pe fiecare judecător şi procuror să solicite guvernului său să condamne lovitura de stat îndreptată de fapt împotriva sistemului judiciar şi a democraţiei din Turcia", a declarat preşedintele organizaţiei, Gualtiero Michelini.