Emisarul trimis de SUA la Bucureşti s-a întâlnit mai întâi cu Traian Băsescu

Philip Gordon, asistentul secretarului american de stat. (VANO SHLAMOV/AFP/Getty Images)
Liviu Şerbănescu
13.08.2012

UPDATE

Întâlnirea dintre Traian Băsescu şi Philip H. Gordon a durat aproximativ o oră. Emisarul american şi ambasadorul SUA la Bucureşti au părăsit sediul de campanie al preşedintelui suspendat, fără a face vreo declaraţie.

***

Philip H. Gordon, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton, a sosit luni, în jurul orei 11.00, la sediul de campanie al lui Traian Băsescu din Capitală, pentru a discuta cu preşedintele suspendat înainte de întâlnirile programate cu Victor Ponta şi Crin Antonescu. Emisarul american a venit însoţit de către ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

La sosire, oficialul american a fost întâmpinat de către Cristian Diaconescu şi nu a făcut nicio declaraţie.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, va avea şi el luni, de la ora 13.00, o întâlnire cu Philip Gordon, la Palatul Cotroceni.

Totodată, şi premierul Victor Ponta se va întâlni la ora 17.00 cu oficialul american.

Vizita lui Philip H. Gordon la Bucureşti a fost anunţată de către Departamentul de Stat al SUA.

Conform sursei citate, Philip H. Gordon, a venit la Bucureşti "pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu ultimele acţiuni guvernamentale care ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului".

Emisarul SUA va avea întâlniri şi cu membri ai societăţii civile şi ai comunităţii de afaceri pentru a discuta despre rolul lor în întărirea valorilor şi principiilor democratice împărtăşite de comunitatea transatlantică, mai precizează Departamentul de stat.

Scurt CV

Philip H. Gordon este expert în politică externă, diplomat, ocupă funcţia de adjunct al Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Asiatice şi a fost consilier pentru politică externă al lui Barack Obama în timpul campaniei prezidenţiale din SUA din 2008, câştigată de politicianul democrat.

P. H. Gordon a fost nominalizat în înalta funcţie la data de 6 mai 2009 şi este responsabil pentru relaţiile cu 50 de ţări din Europa şi din regiunea Eurasia, precum şi de NATO, UE şi OSCE.

Philip Gordon este cel care a exprimat, anul trecut, îngrijorările SUA faţă de derapajele democratice din Ungaria, iar venirea sa la Bucureşti exprimă gradul de îngrijorare al SUA cu privire la actuala criză politică din România.

Scrisoare către Hillary Clinton: Doi congresmeni americani au avertizat asupra încălcării principiilor democraţiei în România

Pe de altă parte, doi congresmeni americani - Michael Turner şi Loretta Sanchez - i-au trimis recent o scrisoare secretarului de stat american Hillary Clinton, exprimându-şi profunda îngrijorare faţă de situaţia din România.

După decenii de opresiune comunistă, România a reuşit să-şi construiască o democraţie constituţională, devenind ulterior un stat membru NATO şi UE, se arată în textul scrisorii.

"România este un aliat de nădejde al Statelor Unite şi un stat democratic în creştere. Încrederea în ei ca aliaţi a condus la recenta decizie de a intra în parteneriat cu România [...] Situaţia politică actuală din România pune sub semnul întrebării angajamentul lor la respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei, ale statului de drept şi separarea constituţională a puterilor în stat", relevă congresmenii.

Totodată, cei doi politicieni împărtăşesc îngrijorarea ambasadorului american de la Bucureşti Mark Gitenstein "că această criză va ştirbi pe termen lung percepţia globală a României".

"Departamentul de Stat trebuie să continue să facă paşii necesari pentru a convinge guvernul României să-şi păstreze angajamentele pentru valorile democratice", mai relevă scrisoarea celor doi americani

"Criză constituţională foarte periculoasă"

Totodată, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat la începutul lunii iulie că este inacceptabilă desfăşurarea referendumului din 29 iulie conform unei o legislaţii care nu este în concordanţă cu Constituţia, iar acest lucru ar provoca "intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă".

"Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului României să convoace rapid o sesiune extraordinară pentru a adapta legislaţia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotărâri a Curţii Constituţionale. Preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului ar trebui să acţioneze fără întârziere în acest sens. Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfăşurarea unui referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei. Acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă", a mai precizat ambasadorul Gitenstein într-un comunicat de presă.

Departamentul de Stat al SUA: "Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România"

Tot la începutul lunii iulie, Statele Unite ale Americii şi-au exprimat "preocuparea" după suspendarea preşedintelui român de către Parlamentul acestui stat membru al Uniunii Europene.

"Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, printr-un comunicat.

"Facem apel la guvernul român pentru că acest proces să fie realizat în manieră corectă şi transparentă cu un respect scrupulos pentru statul de drept şi idealurile democratice", a transmis Departamentul de Stat, aderând la poziţia Comisiei Europene care s-a declarat, de asemenea, "îngrijorată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor