Îngrijorate de criza politică, SUA trimit la Bucureşti un emisar de la Departamentul de Stat

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite (TIM SLOAN / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
11.08.2012

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, Philip H. Gordon, consilier pentru Europa şi Eurasia al secretarului de stat american Hillary Clinton va sosi duminică la Bucureşti, pentru a avea o serie de întâlniri cu înalţi oficiali români.

În cadrul acestor întâlniri, Philip H. Gordon va discuta despre îngrijorările manifestate de SUA în legătură cu recentele acţiuni ale guvernului, care au pus în pericol buna funcţionare a democraţiei şi au slăbit instituţiile independente ale statului, relevă evz.ro.

Totodată, emisarul american se va întâlni şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai oamenilor de afaceri din România, pentru a discuta despre rolul decisiv al activităţii acestora asupra întăririi valorilor democratice şi a principiilor care unesc comunitatea transatlantică.

Scrisoare către Hillary Clinton: Doi congresmeni americani avertizează asupra încălcării principiilor democraţiei în România

Pe de altă parte, doi congresmeni americani - Michael Turner şi Loretta Sanchez - i-au trimis recent o scrisoare secretarului de stat american Hillary Clinton, exprimându-şi profunda îngrijorare faţă de situaţia din România.

După decenii de opresiune comunistă, România a reuşit să-şi construiască o democraţie constituţională, devenind ulterior un stat membru NATO şi UE, se arată în textul scrisorii.

"România este un aliat de nădejde al Statelor Unite şi un stat democratic în creştere. Încrederea în ei ca aliaţi a condus la recenta decizie de a intra în parteneriat cu România [...] Situaţia politică actuală din România pune sub semnul întrebării angajamentul lor la respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei, ale statului de drept şi separarea constituţională a puterilor în stat", relevă congresmenii.

Totodată, cei doi politicieni împărtăşesc îngrijorarea ambasadorului american de la Bucureşti Mark Gitenstein "că această criză va ştirbi pe termen lung percepţia globală a României".

"Departamentul de Stat trebuie să continue să facă paşii necesari pentru a convinge guvernul României să-şi păstreze angajamentele pentru valorile democratice", mai relevă scrisoarea celor doi americani

"Criză constituţională foarte periculoasă"

Totodată, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat la începutul lunii iulie că este inacceptabilă desfăşurarea referendumului din 29 iulie conform unei o legislaţii care nu este în concordanţă cu Constituţia, iar acest lucru ar provoca "intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă".

"Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului României să convoace rapid o sesiune extraordinară pentru a adapta legislaţia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotărâri a Curţii Constituţionale. Preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului ar trebui să acţioneze fără întârziere în acest sens. Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfăşurarea unui referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei. Acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă", a mai precizat ambasadorul Gitenstein într-un comunicat de presă.

Departamentul de Stat al SUA: "Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România"

Tot la începutul lunii iulie, Statele Unite ale Americii şi-au exprimat "preocuparea" după suspendarea preşedintelui român de către Parlamentul acestui stat membru al Uniunii Europene.

"Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, printr-un comunicat.

"Facem apel la guvernul român pentru că acest proces să fie realizat în manieră corectă şi transparentă cu un respect scrupulos pentru statul de drept şi idealurile democratice", a transmis Departamentul de Stat, aderând la poziţia Comisiei Europene care s-a declarat, de asemenea, "îngrijorată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor