Elveţia se pronunţă astăzi pe tema imigraţiei masive - referendum

(FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
09.02.2014

Elveţienii îşi exprimă opinia, duminică, în cadrul unui referendum, intitulat "împotriva imigraţiei de masă", în special împotriva cetăţenilor din ţările membre UE, ceea ce ar putea declanşa un conflict cu Bruxelles-ul, transmite AFP.

Conform ultimului sondaj, cei care susţin acest referendum au înregistrat mai mulţi simpatizanţi în ultima perioadă, în detrimentul persoanelor care au afirmat că vor vota împotrivă, astfel încât scrutinul va fi destul de strâns.

Pascal Sciarini, profesor de Ştiinţe Politice din Geneva, a afirmat că dacă vor câştiga cei care susţin această idee, atunci va fi "haos", deoarece relaţiile dintre Elveţia şi UE riscă să fie complet reevaluate.

Elveţia este o ţară mică, cu opt milioane de locuitori, care nu face parte din Uniunea Eropeană, dar este înconjurată de ţări membre UE.

Având acorduri bilaterale cu UE, care au fost negociate timp de cinci ani, Elveţia a fost de acord să-şi deschidă piaţa muncii celor 500 de milioane de persoane active din UE.

La data intrării în vigoare a libertăţii de circulaţie, care s-a făcut progresiv din 2002, autorităţile au declarat că vor veni numai maxim 8.000 de persoane pe an.

De fapt în Elveţia vin să muncească mult mai multe persoane, ceea ce a provocat nemulţumirea partidului UDC (dreapta populistă), care a venit cu ideea organizării referendumului, reuşind să strângă numărul necesar de semnături.

Dacă această tabără va câştiga, Elveţia va stabili cote şi contingente în funcţie de nevoile în materie de imigraţie, sistem care funcţiona înaintea stabilirii acordurilor bilaterale cu UE.

Guvernul elveţian, majoritatea partidelor politice şi patronatul s-au declarat ferm împtoriva referendumului.

Aceştia consideră că dacă se pune capăt imigraţiei s-ar termina şi cu prosperitatea elveţiană.

Bruxelles-ul a anunţat deja că dacă Elveţia anulează acordurile de liberă circulaţie, vor înceta toate celelalte acorduri care leagă Berna de UE.

Susţinătorii referendumului au susţinut că este vorba de suveranitate naţională şi că ţara nu trebuie să ţină seama de UE.

Mai mult, UDC consideră că această imigraţie masivă europeană constatată în ultimii ani este cauza numeroaselor probleme cu care se confruntă elveţienii, ca de exemplu transporturile în comun supraaglomerate, lipsa locuinţelor, peisaje distruse de construcţii.

De o perioadă de timp, imigraţia a devenit un subiect sensibil în Elveţia.

Pentru a reduce nemulţumirile pe această temă, Guvernul a adoptat măsuri care să îngreuneze accesul la ajutoare sociale pentru europenii nou veniţi.

În 2013, străinii reprezentau 23,5 la sută (1,88 de milioane de persoane) din populaţia Elveţiei.

Înaintea acordurilor de liberă circulaţie cu UE, existau aproximativ 20 la sută străini în Elveţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor